Hangyafarm

Magyarország egyetlen hangyászata!

Camponotus piceus

magyar neve: szurkos lóhangya
: 10 mm (monogyn)
🐜: 4 – 7 mm (polymorf)
🍽️: méz + rovarok
💧: 50 – 60%
🌡️: 21 – 28°C
❄️: November – Március (5-8°C)

Törlés

Camponotus piceus

Leírás

Félénk, melegkedvelő, fényesfekete hangyafaj. Monogyn (egykirálynős), önálló államalapítású, kicsi, pár-száz egyedből álló kolóniát alapít így tehát nem kell tartani tőle, hogy esetleg túlnőnek rajtunk. Polymorf, dolgozói három különböző méretben jelennek meg (minor, media, major). Erős rágóik mellett savazással védekeznek. Talajban fészkelnek, kedvelik a nyílt, napsütötte területeket, bolyuknak csak egy, legfeljebb néhány bejárata van.  Más hangyákkal szemben félénkek, meghúzódók, kerülik a konfliktust, nyílt harcok helyett általában inkább megfutamodnak. Táplálékforrásaikat nem őrzik, dolgozói magányosan keresgélnek. Szívós faj, jól tűri az átmeneti víz-, vagy táplálékhiányt. A kolónia egyedszáma a néhány száz dolgozót éri el csupán, ezért nem kell attól tartanunk, hogy túlnőnek rajtunk. A királynő várható élettartama elérheti akár a 10-15 évet is.

Etetés: Mézzel és rovarokkal.

Szaporodás: A kolónia kezdetben lassan szaporodik, első évben legfeljebb 10-20 dolgozót nevelnek, de a harmadik évtől már elérhetik a 100 dolgozós egyedszámot. A major dolgozók viszonylag hamar megjelennek ennél a fajnál.

Teleltetés: 5-8°C-on, November végétől Március végéig.
Bővebb információ a teleltetésről ebben a videóban.

További információk

Tömeg 0.05 kg
Tartási nehézség

Élőhely

Államforma

Kolóniaméret

Dolgozó kasztok

Dolgozóméret

Élelemigény

Páraigény

Telelő

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Camponotus piceus” értékelése elsőként

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Sütik

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön ezt tudomásul veszi.