Hangyafarm

Magyarország egyetlen hangyászata!

Formica rufibarbis

magyar neve: vörös rabszolgahangya
: 10 mm
🐜: 5 mm
🍽️: méz + rovarok
💧: 50 – 60%
🌡️: 21 – 28°C
❄️: November – Március (5 – 8 °C)

Törlés

Formica rufibarbis

Leírás

Viszonylag gyakori, melegkedvelő, talajban fészkelő, egy vagy több-királynős hangyafajunk. Önálló államalapítású, másodlagosan többkirálynős, fogságban legtöbbször egy királynővel szoktak megfelelően működni. A királynő jól felismerhető felülnézetből a hátán lévő vörös „hátizsák-szerű” mintáról, dolgozóinak feje és potroha fekete, toruk vörös, egészen halvány füstös foltokkal. A vörös szín a fejen is megjelenik a szemek és a rágók közötti részen. Formica fajokra jellemző módon fürgék és agresszívek, a talaj szinten, növényzeten, illetve a fák törzsén egyaránt keresgélnek. Dolgozói átlagosan 5 mm-esek, de a kifejlett bolyban lehetnek 1-2 mm-es eltérések a dolgozók méretében. Ennek ellenére morfológiailag nem különböznek egymástól a dolgozók, tehát nem polimorf faj. Erős rágóik mellett előszeretettel védekeznek hangyasavval, ezért a kifejlett kolóniát érdemes valamilyen nagy légterű, jól szellőző, és talajjal rendelkező formikáriumban tartani, amely felszívja a védekezésül használt hangyasavat, ha élő eleséggel etetünk.

Rabszolgafaj, tehát dolgozóit és lárváit bátran adoptálhatjuk rabszolga tartó Formica fajoknak, vagy amazonhangyának (Polyergus rufescens).

Etetés: Mézzel és rovarokkal.

Szaporodás: Meleg hatására gyorsan szaporodnak. Első évben 20-40 dolgozót nevelnek, második évben azonban már elérhetik akár a 100 dolgozós egyedszámot is. A kifejlett bolyban több ezer dolgozó is megjelenhet. Formica fajokra jellemzően az ősz közeledtével már nem rak új petéket a királynő, az áttelelés alatt nincsen telelő lárvájuk, sem más szaporulatuk, fiasítás nélkül telelnek. A következő évben tavasszal a meleg hatására kezd petézni újra a királynő. A dolgozóik bábgubóból kelnek ki, petétől a dolgozóig nagyjából 4-6 hét a szaporodási idejük hőmérséklettől, és tápláléktól függően.

Teleltetés: 5-8°C-on, November végétől Március végéig.
Bővebb információ a teleltetésről ebben a videóban.

További információk

Tömeg 0.025 kg
Méretek 16 × 1.6 × 1.6 cm
Tartási nehézség

Élőhely

Államforma

Kolóniaméret

,

Dolgozóméret

Dolgozó kasztok

Élelemigény

Páraigény

Teleltetés

Formica rufibarbis termékről 3 értékelés

  1. Rédecsi Martin

    Egy nagyon masszív, erős, teritoriális faj ami még elég gyorsan is egész kolóniává fejlődik. Legyűrnek nagyobb élőlényeket is pl.: Nagy hímszúnyogokat, molylepkéket vagy éppen páncélos bogarakat. Közepesméretű vagy éppen nagy méretű hely kell nekik egy kolónia kifejlesztéshez. Nagyon gyönyörűek és ami a legfontosabb nagyon egyszerű a tartásuk. Még az olyan kezdőknek is mint én ^-^. Királynőjük igazi túlélő képességekkel rendelkezik. Gyorsak és előszeretettel akarnak elszökni. Csípésük inkább érezhető mintsem fájdalmas. Méreggel teli fullánkjukkal mindenféle bogarat s rovart megtudnak őlni (embert nem tudnak megszúrni). A legalkalmasabbak közé tartozik ez a hangyafaj a kezdők számára akik nagyobb kolóniát szeretnének kialakítani gyorsan és persze életben tartani azt.

  2. Szabó Marcell

    Nagyon szépek és aktívak. Ha kezdő vagy akkor ez a faj nem jelenthet kihívást! Rendkívül erősek és masszívak. Jelenleg 9 kapható. Ha akarsz magadnak egy hangyakolóniát akkor csak ajánlani tudom és siess mielőtt elfogy ! 😀

  3. Kassai-Schmuck Bence (megerősített tulajdonos)

    Nagyon aktívak és szépek, kezdőknek is ajánlom!

Mondd el a véleményed

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Sütik

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön ezt tudomásul veszi.