Formica rufibarbis (rabszolgafaj)

(2 vásárlói értékelés)
5000 Ft

: 10 mm
🐜: 5 mm
🍽️: méz + rovarok
💧: 50 – 60%
🌡️: 21 – 28°C
❄️: November – Március (5 – 8 °C)

Kiürítés
Cikkszám: N/A Kategória:

Leírás

Viszonylag gyakori, melegkedvelő, talajban fészkelő, egy vagy több-királynős hangyafajunk. A királynő jól felismerhető a hátán lévő vörös “hátizsák-szerű” mintáról, dolgozóinak feje és potroha fekete, toruk vörös. Formica fajokra jellemző módon fürgék és agresszívek. Dolgozói átlagosan 5 mm-esek, de a kifejlett bolyban lehetnek 1-2 mm-es eltérések a dolgozók méretében. Ennek ellenére morfológiailag nem különböznek egymástól a dolgozók, tehát nem polimorf faj. Erős rágóik mellett előszeretettel védekeznek hangyasavval, ezért a kifejlett kolóniát érdemes valamilyen nagy légterű, jól szellőző, és talajjal rendelkező formikáriumban tartani, amely felszívja a védekezésül használt hangyasavat, ha élő eleséggel etetünk. Teleltetni November végétől Március végéig ajánlott, 5-8°C-on. Mézzel és rovarokkal kell etetni.

Rabszolgafaj, tehát dolgozóit és lárváit bátran adoptálhatjuk rabszolga tartó Formica fajoknak.

Szaporodás:  Meleg hatására gyorsan szaporodnak. Első évben 20-30 dolgozót nevelnek, második évben azonban már elérhetik akár a 100 dolgozós egyedszámot is. A kifejlett bolyban több ezer dolgozó is megjelenhet. Az ősz közeledtével már nem rak új petéket a királynő, az áttelelés alatt nincsen telelő lárvájuk, sem más szaporulatuk, fiasítás nélkül telelnek. Tavasszal a meleg hatására rak csak petéket az új évben. A dolgozóik bábgubóból kelnek ki, petétől a dolgozóig nagyjából 4-6 hét a szaporodási idejük hőmérséklettől, és tápláléktól függően.

További információk

Tartási nehézség

egyszerű

Élőhely

Európai fajok

Államforma

többkirálynős

Kolóniaméret

több száz / néhány ezer egyed, több ezer

Dolgozóméret

5-8mm

Dolgozó kasztok

1 kaszt

Élelemigény

méz + rovarok

Páraigény

közepes

Telelő

igen

Formica rufibarbis (rabszolgafaj) termékről 2 értékelés

  1. Rédecsi Martin

    Egy nagyon masszív, erős, teritoriális faj ami még elég gyorsan is egész kolóniává fejlődik. Legyűrnek nagyobb élőlényeket is pl.: Nagy hímszúnyogokat, molylepkéket vagy éppen páncélos bogarakat. Közepesméretű vagy éppen nagy méretű hely kell nekik egy kolónia kifejlesztéshez. Nagyon gyönyörűek és ami a legfontosabb nagyon egyszerű a tartásuk. Még az olyan kezdőknek is mint én ^-^. Királynőjük igazi túlélő képességekkel rendelkezik. Gyorsak és előszeretettel akarnak elszökni. Csípésük inkább érezhető mintsem fájdalmas. Méreggel teli fullánkjukkal mindenféle bogarat s rovart megtudnak őlni (embert nem tudnak megszúrni). A legalkalmasabbak közé tartozik ez a hangyafaj a kezdők számára akik nagyobb kolóniát szeretnének kialakítani gyorsan és persze életben tartani azt.

  2. Szabó Marcell

    Nagyon szépek és aktívak. Ha kezdő vagy akkor ez a faj nem jelenthet kihívást! Rendkívül erősek és masszívak. Jelenleg 9 kapható. Ha akarsz magadnak egy hangyakolóniát akkor csak ajánlani tudom és siess mielőtt elfogy ! 😀

Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük