Hangyafarm

Magyarország egyetlen hangyászata!

Liometopum microcephalum

magyar neve: tölgyfahangya
: 12-13 mm (monogyn)
🐜: 4 – 6 mm (polymorf)
🍽️: méz + rovarok
💧: 50 – 60%
🌡️: 21 – 28°C
❄️: November – Március (5-8°C)

Törlés

Liometopum microcephalum

Leírás

Önálló államalapítású, monogyn (egykirálynős), fában fészkelő hangyafaj, mely dinamikusan növekedő, hatalmas egyedszámú kolóniát alapít. A dolgozószám a kifejlett bolyokban elérheti akár a 10.000 egyedet is. A királynő 12-13 mm hosszúságú, barnás-fekete; a dolgozók 4-6 mm hosszúak, toruk vörös, potrohuk pedig ezüstösen csillog. A dolgozóknál két kaszt jelenik meg. Aktív, agresszív, meglehetősen territoriális hangyafaj. Környezetükben feromon-ösvényeket jelölnek ki, melyen akárcsak egy forgalmas autópályán, fel-alá közlekednek a dolgozók. A hangyasavuk jellegzetes citromillatú. Ez a faj főleg Európában, a kárpát-medencén belül fordul elő, azonban kevéssé kutatott, így nem sokat tudunk életmódjáról.

Etetés: Mézzel és rovarokkal.

Szaporodás:Az első generáció általában 30-50 dolgozóból áll. A sikeresen elindított kolónia nagyon sok táplálékot és meleg hőmérsékletet igényel. Ezek hatására robbanásszerű ütemben szaporodnak, akár már az első évben meghaladhatják a 100 dolgozós egyedszámot! A kifejlett bolyban több ezer, akár több tízezer dolgozó is kifejlődhet, nagy a hely- és táplálék igényük.

Teleltetés: 5-8°C-on, November végétől Március végéig.
Bővebb információ a teleltetésről ebben a videóban.

További információk

Tömeg 0.025 kg
Méretek 16 × 1.6 × 1.6 cm
Tartási nehézség

Élőhely

Államforma

Kolóniaméret

Dolgozóméret

Dolgozó kasztok

Élelemigény

Páraigény

,

Telelő

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Liometopum microcephalum” értékelése elsőként

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Sütik

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön ezt tudomásul veszi.