Hangyafarm

Magyarország egyetlen hangyászata!

Camponotus japonicus

magyar neve: japán lóhangya
: 14 mm (monogyn)
🐜: 7 – 12 mm (polymorf)
🍽️: méz + rovarok
💧: 50 – 60%
🌡️: 24 – 28°C
❄️: –

Törlés

Camponotus japonicus

Leírás

Nagy méretű ázsiai hangyafaj, nagyon hasonló a hazai Camponotus vagus-hoz. Monogyn (egykirálynős), önálló államalapítású, polymorf faj, tehát három dolgozókaszt jelenik meg náluk (minor, media, major), dolgozói nagyok, masszívak, erősek és szívósak. A Camponotus japonicus hamvasfekete színű, testét ezüst szőrök borítják. Erős rágóik mellett savazással védekeznek. Agresszív hangyák, harapásuk erős, azonban az emberre nem veszélyesek (nem képesek átharapni a bőrt). Jól tűrik a szárazabb környezetet is. Meleg hatására aktívabbak, és gyorsabban fejlődnek, viszont a túl melegben hajlamosak lehetnek passzívvá válni. Pár száz, néhány ezer egyedből álló kolóniát alapítanak, fészküket a talajba ássák, dolgozói talaj szinten és a fák tetején egyaránt keresgélnek. Dolgozói veszély esetén a fejükkel kopogtatva riasztják társaikat. A királynő várható élettartama elérheti akár a 10-15 évet is.

Etetés: Mézzel és rovarokkal.

Szaporodás: A kolónia kezdetben lassan szaporodik, első évben legfeljebb 10-20 dolgozót nevelnek, de a második évtől már elérhetik a 100 dolgozós egyedszámot. A Camponotusokra jellemző módon a kolónia félénk amíg kevés dolgozójuk van, de amint elérik a több száz főt felbátorodnak és agresszíven őrzik a területüket. Egyes források szerint néhány száz, más források szerint néhány ezer dolgozóból álló kolóniát alapítanak.

Teleltetés: Teleltetést nem igényel, csak enyhe pihentetést, Novembertől Februárig, szobahőmérsékleten.
Bővebb információ a teleltetésről ebben a videóban.

További információk

Tömeg 0.030 kg
Méretek 16 × 1.6 × 1.6 cm
Tartási nehézség

,

Élőhely

Államforma

Kolóniaméret

Dolgozóméret

,

Dolgozó kasztok

Élelemigény

Páraigény

Teleltetés

Camponotus japonicus termékről 3 értékelés

  1. Barna Zsolt

    Látványos, nagy méretű faj. Elég élénkek és ijedősek. (Fényre és rezgésre is.) Elég gyorsan szaporodnak. “Használják” a különféle nagyobb testű rovarokat, de a kockacukrot is.

  2. Gellért

    imádom jó kező faj aktív nagyméretű

  3. Kovács Gellért

    Egyet értek Zsoltal

Mondd el a véleményed

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Sütik

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön ezt tudomásul veszi.