Hangyafarm

Magyarország egyetlen hangyászata!

Prenolepis nitens

magyar neve: ragyogóhangya
: 8 mm (polygyn)
🐜: 4 mm
🍽️: méz + rovarok
💧: 50 – 60%
🌡️: 19-20°C
❄️: December – Február (8-10°C)

Törlés

Prenolepis nitens

Leírás

“Téli hangyának” is nevezik mert ez a faj kedveli a hűvösebb hőmérsékletet. Ezek a hangyák jelennek meg kora tavasszal elsőként, és ők húzódnak a föld alá késő ősszel utoljára. A nyári nagy melegben lehúzódnak mélyen a föld alá, és a föld alatt szereznek élelmet maguknak. Ha a túl meleg hőmérsékleten tartjuk őket, akkor passzívvá válnak, és hasonlóan lelassul az anyagcseréjük, mint a téli álom közben. Önálló államalapítású, polygyn (többkirálynős) faj. A királynő feje és tora vöröses-sárgás színezetű, potroha fényes, aranysárga, innen kapta a magyar megnevezését. Dolgozói valamivel sötétebb színezetűek, egyalakúak, de képesek továbbfejlődni, úgynevezett “mézesbödön”-ökké. Valójában azonban ennek a fajnak nincs köze az Afrikában élő valódi mézesbödön hangyákhoz, de azokhoz hasonlóan működnek ők is. A továbbfejlődött dolgozók potrohukban zsírtartalékot raktároznak, mellyel átvészelik a nehezebb időszakokat, és részben képesek átvenni az utódok nevelését a királynőtől a bolyban. Tartásuk nem egyszerű, folyamatos hűvös hőmérsékletet szükséges biztosítani számukra!
Gyakorlott hangya tartóknak ajánlott faj! Ajánlott tartási hőmérséklet: stabil 20°C!

Etetés: Mézzel és rovarokkal.

Szaporodás: Az első dolgozógeneráció kinevelése gyakorlottabbak számára általában problémamentes, az első 20-30 dolgozó 4-8 héttel a peterakás után fejlődik ki. A második generációnál már fokozottan figyelni kell a rendszeres etetésre, és a stabil, hűvös hőmérsékletre.

Teleltetés: 8-10°C-on, December Februárig.
Bővebb információ a teleltetésről ebben a videóban.

További információk

Tömeg 0.025 kg
Méretek 16 × 1.6 × 1.6 cm
Tartási nehézség

Élőhely

Államforma

Kolóniaméret

Dolgozó kasztok

Dolgozóméret

Élelemigény

Páraigény

,

Prenolepis nitens termékről 9 értékelés

 1. Ruck (megerősített tulajdonos)

  Really cute ants . Just al little bit shy !;-)

 2. Lionel R. (megerősített tulajdonos)

  Livraison impeccable
  Magnifiques fourmis timides au début mais en nombre rapidement efficaces 😁

 3. Iványi Norbert

  Nagyon inteligens faj! Nálam nagyon is jól eltarthatók, de nem ajánlanám első hangya kolóniának!!!

 4. Szabo Barbara

  Mekem nagyon soká jelentek meg az első peté, de minden pillanata öröm volt nevelni őt-őket! Az antsite-osak nagyon kedvesek és segítőkészek, mindig és mindenra kaptam válasz és segítettek a nehezebb időkben is! Ez a faj nagyon inteligens, de elég nahéz a tartása, úgyhogy nem ajánlanám kezdőknek!

 5. ErcY (megerősített tulajdonos)

  Épségben megérkeztek ezek a szépségek. 1-5 dolgozóval rendeltem és 2 aranyos kis dolgozt kaptam. Biztonságos volt a szállítás hamar meg is érkeztek (2 nap alatt a rendeléstől számítva). grátisz ként 5 bábot és még 2-3 petét is találtam a kémcsőben. Nagyon elégedett vagyok.

  Köszönöm Antsite 🙂

 6. lionel (megerősített tulajdonos)

  Great no soucy in France, good job, Thank !!

 7. G¨P (megerősített tulajdonos)

  Received 2 healthy queens with brood!
  Very good packaging and fast shipping.
  Thanks

 8. Dolphin PRO

  Bár nem innen szereztem, hanem fogtam imádnivalóak.
  3-4 hónap kell az első nanitikok megszületéséig, de onnantól beindulnak a dolgok. Az első pár hónapban még annyira nem igényli az etetést, sőt a királynők alig alig mozognak csak petéket raknak.

 9. pap zolt

  tökéletes méhészek vagyunk

Mondd el a véleményed

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Sütik

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön ezt tudomásul veszi.