Hangyafarm

Magyarország egyetlen hangyászata!

Formica sanguinea

magyar neve: vérvörös rablóhangya
: 10 mm (polygyn)
🐜: 7-9 mm
🍽️: méz + rovarok
💧: 50 – 60%
🌡️: 21 – 28°C
❄️: November – Március (5 – 8 °C)

Törlés

Formica sanguinea

Leírás

Rabszolgatartó, vagy más néven állandó szociálparazita, polygyn (többkirálynős) hangyafaj. Fürge, agresszív, 7-9 mm-es dolgozói jól felismerhetőek a csaknem teljesen vörös torukról. Potrohuk hamvasfekete, fejük tetején fekete maszk látható. A kifejlett bolyban lehetnek 1-2 mm-es eltérések a dolgozók méretében. Ennek ellenére morfológiailag nem különböznek egymástól a dolgozók, tehát nem polimorf faj, csak egy dolgozó alak van jelen náluk. Tisztásokon, erdőszéleken a talajban fészkelnek, kedvelik a meleg, napnak kitett élőhelyeket. Erős rágóik mellett előszeretettel védekeznek hangyasavval, ezért a kifejlett kolóniát érdemes valamilyen nagyméretű, nagy légterű, jól szellőző, és talajjal rendelkező formikáriumban tartani, amely felszívja a védekezésül használt hangyasavat, ha élő eleséggel etetünk.

Etetés: Mézzel és rovarokkal, bőségesen.

Rabszolgatartó faj: A királynő a természetben államalapításkor betör egy Formica rabszolgafaj fészkébe, és ott átveszi az uralmat. Utána a rabszolgafaj dolgozói fognak gondoskodni róla, hogy lerakhassa saját petéit. Mivel ez a faj állandó szociálparazita, ezért később is rendszeresen szüksége van Formica rabszolgafajok bábjaira a dinamikus növekedéshez. Az önálló királynőt vagy királynőket fogságban tartásnál Formica rabszolgafajok dolgozóival és bábjaival tudjuk összeismertetni, ha elfogadják egymást, akkor fog petét rakni a királynő. Ezért tartási szempontból nagy kockázati különbség van egyedülálló királynő, illetve már elindított kolónia között. A rabszolgatartó fajokról bővebb információ blogunkon: ITT és ITT.

Szaporodás: A sikeresen elindított kolónia nagyon sok táplálékot és meleg hőmérsékletet igényel. Ezek hatására robbanásszerű ütemben szaporodnak, akár már az első évben meghaladhatják a 100 dolgozós egyedszámot! A kifejlett bolyban több ezer, akár több tízezer dolgozó is kifejlődhet, ezért nagy a helyigényük. Formica fajokra jellemzően az ősz közeledtével már nem rak új petéket a királynő, az áttelelés alatt nincsen telelő lárvájuk, sem más szaporulatuk, fiasítás nélkül telelnek. A következő évben tavasszal a meleg hatására kezd petézni újra a királynő. A dolgozóik bábgubóból kelnek ki, petétől a dolgozóig nagyjából 4-6 hét a szaporodási idejük hőmérséklettől, és tápláléktól függően.

Teleltetés: 5-8°C-on, November végétől Március végéig.
Bővebb információ a teleltetésről ebben a videóban.

További információk

Tömeg 0.025 kg
Méretek 16 × 1.6 × 1.6 cm
Tartási nehézség

,

Élőhely

Államforma

Kolóniaméret

Dolgozó kasztok

Dolgozóméret

Élelemigény

Páraigény

Telelő

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Formica sanguinea” értékelése elsőként

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Sütik

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön ezt tudomásul veszi.