Hangyafarm

Magyarország egyetlen hangyászata!

Formica gagates

magyar neve: szurkos rabszolgahangya
: 10 mm (polygyn)
🐜: 5-6 mm
🍽️: méz + rovarok
💧: 50 – 60%
🌡️: 21 – 26°C
❄️: November – Március (5 – 8 °C)

Törlés

Formica gagates

Leírás

Párásabb erdőtalajban, kövek vagy farönkök alatt fészkelő, önálló államalapítású, polygyn (többkirálynős) fényesfekete színű hangyafaj. Királynői és dolgozói gömbölydedek. Népes, több ezer egyedből álló kolóniái nagy területeket uralnak, és gyorsan megtalálják a táplálék forrásokat. A természetben gyakran saját, forgalmas útvonalakat is kialakítanak a bolytól a táplálékforrásokig. Formica fajokra jellemző módon fürgék és agresszívek. Dolgozói átlagosan 5-6 mm-esek, de a kifejlett bolyban lehetnek 1-2 mm-es eltérések a dolgozók méretében. Ennek ellenére morfológiailag nem különböznek egymástól a dolgozók, tehát nem polimorf faj, csak egy dolgozó alak van jelen náluk. Erős rágóik mellett előszeretettel védekeznek hangyasavval, ezért a kifejlett kolóniát érdemes valamilyen nagy légterű, jól szellőző, és talajjal rendelkező formikáriumban tartani, amely felszívja a védekezésül használt hangyasavat, ha élő eleséggel etetünk.

Rabszolgafaj, tehát dolgozóit és lárváit bátran adoptálhatjuk rabszolga tartó Formica fajoknak, vagy amazonhangyának (Polyergus rufescens).

Etetés: Mézzel és rovarokkal.

Szaporodás: Meleg hatására gyorsan szaporodnak. Első évben 20-40 dolgozót nevelnek, második évben azonban már elérhetik akár a 100 dolgozós egyedszámot is. A kifejlett bolyban több ezer dolgozó is megjelenhet. Formica fajokra jellemzően az ősz közeledtével már nem rak új petéket a királynő, az áttelelés alatt nincsen telelő lárvájuk, sem más szaporulatuk, fiasítás nélkül telelnek. A következő évben tavasszal a meleg hatására kezd petézni újra a királynő. A dolgozóik bábgubóból kelnek ki, petétől a dolgozóig nagyjából 4-6 hét a szaporodási idejük hőmérséklettől, és tápláléktól függően.

Teleltetés: 5-8°C-on, November végétől Március végéig.
Bővebb információ a teleltetésről ebben a videóban.

További információk

Tömeg 0.025 kg
Méretek 16 × 1.6 × 1.6 cm
Tartási nehézség

Élőhely

Államforma

Kolóniaméret

Dolgozó kasztok

Dolgozóméret

Élelemigény

Páraigény

Telelő

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Formica gagates” értékelése elsőként

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Sütik

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön ezt tudomásul veszi.