ANTSITE.EU

Check the antsite!

Formica gagates (serviformica)

Fürge, agresszív hangyafaj mely gyorsan megtalálja a táplálékforrásokat. A királynő, és 6-8 mm-es dolgozói fényes-feketék. Meleg és párakedvelő hangyafaj. Hasonlít a Formica fuscá-hoz, de a királynője nagyobb, és gömbölyűbb. Dolgozóik összekeverhetőek.

Clear

Formica gagates (serviformica)

Description

Párásabb erdőtalajban, kövek vagy farönkök alatt fészkelő, önálló államalapítású, polygyn (többkirálynős) fényesfekete színű hangyafaj. Királynői és dolgozói gömbölydedek. Népes, több ezer egyedből álló kolóniái nagy területeket uralnak, és gyorsan megtalálják a táplálék forrásokat. A természetben gyakran saját, forgalmas útvonalakat is kialakítanak a bolytól a táplálékforrásokig. Formica fajokra jellemző módon fürgék és agresszívek. Dolgozói átlagosan 5-6 mm-esek, de a kifejlett bolyban lehetnek 1-2 mm-es eltérések a dolgozók méretében. Ennek ellenére morfológiailag nem különböznek egymástól a dolgozók, tehát nem polimorf faj, csak egy dolgozó alak van jelen náluk. Erős rágóik mellett előszeretettel védekeznek hangyasavval, ezért a kifejlett kolóniát érdemes valamilyen nagy légterű, jól szellőző, és talajjal rendelkező formikáriumban tartani, amely felszívja a védekezésül használt hangyasavat, ha élő eleséggel etetünk.

Rabszolgafaj, tehát dolgozóit és lárváit bátran adoptálhatjuk rabszolga tartó Formica fajoknak, vagy amazonhangyának (Polyergus rufescens).

Etetés: Mézzel és rovarokkal.

Szaporodás: Meleg hatására gyorsan szaporodnak. Első évben 20-40 dolgozót nevelnek, második évben azonban már elérhetik akár a 100 dolgozós egyedszámot is. A kifejlett bolyban több ezer dolgozó is megjelenhet. Formica fajokra jellemzően az ősz közeledtével már nem rak új petéket a királynő, az áttelelés alatt nincsen telelő lárvájuk, sem más szaporulatuk, fiasítás nélkül telelnek. A következő évben tavasszal a meleg hatására kezd petézni újra a királynő. A dolgozóik bábgubóból kelnek ki, petétől a dolgozóig nagyjából 4-6 hét a szaporodási idejük hőmérséklettől, és tápláléktól függően.

Teleltetés: 5-8°C-on, November végétől Március végéig.
Bővebb információ a teleltetésről ebben a videóban.

Additional information

Weight 0.025 kg
Dimensions 16 × 1.6 × 1.6 cm
Tartási nehézség

Habitat

Államforma

Kolóniaméret

Dolgozó kasztok

Dolgozóméret

Élelemigény

Páraigény

Wintering

1 review for Formica gagates (serviformica)

  1. N.Mátyás G.

    Én egy táborba találtam, három királynő ment egymás mellett. Haza vittem őket és rá egy hétre leatkásodtak.Mostanra már csak egy királynő van 1 bábot és 2 lárvát nevelget. Szerintem könnyű tartani.

Add a review

Your email address will not be published.

Sütik

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön ezt tudomásul veszi.