Lasius bombycina

10,98

: 10 mm
🐜: 4 mm
🍽️: méz + rovarok
💧: 50 – 60%
🌡️: 21 – 28°C
❄️: November – Március (5 – 8 °C)

Kiürítés
Cikkszám: N/A Kategória:

Leírás

A Lasius nigernél (kis fekete hangya) nagyobb tápanyag-tartalékaik vannak, és a dolgozói is valamivel nagyobb méretűek. Minden másban hasonlóak, ugyanúgy egy királynős faj, mely pár-ezer dolgozós államot alapít.

Szaporodás: Őszi rajzású faj, a királynő rajzás után áttelel, és a jövő évben alapít államot.

Viszonylag gyakori, melegkedvelő, talajban fészkelő, egy vagy több-királynős hangyafajunk. A királynő jól felismerhető a hátán lévő vörös “hátizsák-szerű” mintáról, dolgozóinak feje és potroha fekete, toruk vörös. Formica fajokra jellemző módon fürgék és agresszívek. Dolgozói átlagosan 5 mm-esek, de a kifejlett bolyban lehetnek 1-2 mm-es eltérések a dolgozók méretében. Ennek ellenére morfológiailag nem különböznek egymástól a dolgozók, tehát nem polimorf faj. Erős rágóik mellett előszeretettel védekeznek hangyasavval, ezért a kifejlett kolóniát érdemes valamilyen nagy légterű, jól szellőző, és talajjal rendelkező formikáriumban tartani, amely felszívja a védekezésül használt hangyasavat, ha élő eleséggel etetünk. Teleltetni November végétől Március végéig ajánlott, 5-8°C-on. Mézzel és rovarokkal kell etetni.

Rabszolgafaj, tehát dolgozóit és lárváit bátran adoptálhatjuk rabszolga tartó Formica fajoknak.

Szaporodás:  Meleg hatására gyorsan szaporodnak. Első évben 20-30 dolgozót nevelnek, második évben azonban már elérhetik akár a 100 dolgozós egyedszámot is. A kifejlett bolyban több ezer dolgozó is megjelenhet. Az ősz közeledtével már nem rak új petéket a királynő, az áttelelés alatt nincsen telelő lárvájuk, sem más szaporulatuk, fiasítás nélkül telelnek. Tavasszal a meleg hatására rak csak petéket az új évben. A dolgozóik bábgubóból kelnek ki, petétől a dolgozóig nagyjából 4-6 hét a szaporodási idejük hőmérséklettől, és tápláléktól függően.

További információk

Államforma

egykirálynős

Dolgozóméret

1-4mm

Élelemigény

méz + rovarok

Dolgozó kasztok

1 kaszt

Kolóniaméret

több száz / néhány ezer egyed, több ezer

Páraigény

közepes

Tartási nehézség

egyszerű

Telelő

igen