ANTSITE.EU

Check the antsite!

Lasius bombycina

magyar neve: pusztai feketehangya
: 10 mm (monogyn)
🐜: 3-4 mm
🍽️: méz + rovarok
💧: 50 – 60%
🌡️: 21 – 28°C
❄️: November – Március (5 – 8 °C)

Clear

Lasius bombycina

Description

Közönséges, igénytelen hangyafaj, monogyn (egykirálynős), önálló államalapítású, tartása egyszerű, jól alkalmazkodnak. A kicsi, 3-4mm-es, barnásfekete színű dolgozói több ezer egyedből álló kolóniát alapítanak. Föld alatt fészkel, kedveli a laza, akár kifejezetten homokos talajt, de bárhol képes megtelepedni. A természetben gyakran tartanak levéltetveket növényeken, amelyeknek a szervezetükből kiválasztott cukros mézharmatát fogyasztják. Dolgozói a talaj szinten, vagy a növényeken keresgélnek, agresszívek, rágóik mellett savazással védekeznek. Királynője igen szívós, jól tűri az átmeneti víz-, vagy táplálékhiányt. Őszi rajzású faj, a királynő rajzás után áttelel, és a jövő évben alapít államot.  Dolgozói hasonlóak a Lasius niger dolgozóihoz, királynője nagyobb, gömbölydedebb és több tápanyag-tartalékkal rendelkezik.

Etetés: Mézzel és rovarokkal.

Szaporodás:  Petétől a kifejlett dolgozóig 6-8 hét szükséges (hőmérséklettől függően). Gyorsan szaporodik, már második évben elérheti a néhány száz dolgozóból álló kolóniát.

Teleltetés: 5-8°C-on, November végétől Március végéig.
Bővebb információ a teleltetésről ebben a videóban.

Additional information

Államforma

Dolgozóméret

Élelemigény

Dolgozó kasztok

Kolóniaméret

,

Páraigény

Tartási nehézség

Telelő

Sütik

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön ezt tudomásul veszi.