Hangyafarm

Magyarország egyetlen hangyászata!

Camponotus ligniperda

8,000 Ft

magyar neve: faodvasító lóhangya
: 16 – 17 mm (monogyn)
🐜: 8 – 14 mm (polymorf)
🍽️: méz + rovarok
💧: 50 – 60%
🌡️: 21 – 26°C
❄️: November – Március (5 – 8 °C)

Törlés

Camponotus ligniperda

Leírás

A Camponotus ligniperdus a legnagyobb hangyafaj hazánkban! Királynője akár 17-18 mm hosszúra is megnőhet, így ez a legnagyobb hangyaalak Magyarországon. Nagyon látványos, szívós, erős hangyák. Monogyn (egykirálynős), önálló államalapítású hangyafaj, melegebb környezetben aktívabbak, viszont a túl melegben hajlamosak lehetnek passzívvá válni. Polymorf faj, különböző méretű minor, media és major dolgozókkal. Általában hegyekben, hűvös erdőkben, erdőszéleken sziklák között fészkel, de időnként előfordulhat a bolyuk kidőlt fák alatt is vagy fák belsejében is. Erős rágóik mellett savazással védekeznek. Agresszív hangyák, harapásuk erős, azonban az emberre nem veszélyesek (nem képesek átharapni a bőrt). Szívós hangyafaj, jól tűri a szárazabb élőhelyeket is. Több ezer egyedből álló kolóniát alapítanak, dolgozói talaj szinten és a fákon egyaránt keresgélnek. A királynő várható élettartama elérheti akár a 10-15 évet is.

Etetés: Mézzel és rovarokkal.

Szaporodás: A kolónia kezdetben lassan szaporodik, első évben legfeljebb 10-20 dolgozót nevelnek, de a második évtől már elérhetik a 100 dolgozós egyedszámot. A Camponotusokra jellemző módon a kolónia félénk amíg kevés dolgozójuk van, de amint elérik a több száz főt felbátorodnak és agresszíven őrzik a területüket. A kifejlett kolónia elérheti akár a több ezer dolgozót is.

Teleltetés: 5-8°C-on, November végétől Március végéig.
Bővebb információ a teleltetésről ebben a videóban.

További információk

Tömeg 0.022 kg
Tartási nehézség

,

Élőhely

Államforma

Kolóniaméret

,

Dolgozó kasztok

Dolgozóméret

,

Élelemigény

Páraigény

,

Teleltetés

Camponotus ligniperda termékről 2 értékelés

  1. Kovács Viktor (megerősített tulajdonos)

    Nagyon látványos faj. Legkisebb rezzenésre rámozdulnak a dolgozok. A minorjai viszonylag gyorsan ki fejlődnek, de a mayorok már nagyon lassan.

  2. Lédig Márton

    szép hangyafaj nagyon látványos csak nagyon nehéz gyorsan költőrtetni

Mondd el a véleményed

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Sütik

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön ezt tudomásul veszi.