Hangyafarm

Magyarország egyetlen hangyászata!

Aphaenogaster dulcineae

magyar neve: spanyol karcsúhangya
: 6 mm (monogyn)
🐜: 3 – 4 mm
🍽️: méz + rovarok + olajos magok
💧: 50 – 70%
🌡️: 21 – 28°C
❄️: November – Február (15°C)

Törlés

Aphaenogaster dulcineae

Leírás

Monogyn (egykirálynős), önálló államalapítású faj. A királynő feje és tora barnásfekete, potroha sárga. A dolgozók sárga színűek, testtartásuk jellegzetes, hosszú, két bütyökből álló potrohnyelükkel ferdén megemelve tartják a potrohukat. A természetben kövek vagy holtfák alatt élnek, ezért a közepes vagy magas párát kedvelik. Fullánkos dolgozói főleg a talaj szinten keresgélnek, ritkán másznak magasabbra. Érzékeny a páratartalom ingadozásra, ezért tartásuk inkább tapasztaltabbaknak ajánlott. Túl száraz környezetben az utódok fejlődése lelassulhat.

Etetés: Méz illetve rovarok mellett adhatunk nekik időnként kis mennyiségben olajos magvakat is (pl.: dió, mogyoró, napraforgó), hogy meg legyen minden szükséges táplálékuk.

Szaporodás: Kezdetben lassan, később egyre gyorsabban szaporodnak. Első évben 30-40 dolgozót nevelnek, második évben már elérhetik a néhány száz dolgozós egyedszámot. A kifejlett boly meglehetősen népes, több ezer dolgozó is megjelenhet. Az utódok bábgubó nélkül fejlődnek, így a báb alak fehér és hangya formájú.

Teleltetés: Enyhe teleltetést igényel, Novembertől Februárig 15°C-on.
Bővebb információ a teleltetésről ebben a videóban.

További információk

Élőhely

Tartási nehézség

Kolóniaméret

Államforma

Dolgozó kasztok

Dolgozóméret

Élelemigény

Páraigény

Telelő

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Aphaenogaster dulcineae” értékelése elsőként

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Sütik

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön ezt tudomásul veszi.