Hangyafarm

Magyarország egyetlen hangyászata!

Camponotus habereri

magyar neve: csíkos lóhangya
: 13 mm (monogyn)
🐜: 9 – 11 mm (polymorf)
🍽️: méz + rovarok
💧: 50 – 60%
🌡️: 22 – 30°C
❄️: –

Törlés

Camponotus habereri

Leírás

Változatos színárnyalatú monogyn (egykirálynős), önálló államalapítású, polymorf, viszonylag ritka, és igen keresett hangyafaj. Csak Taiwanon őshonos. Fejük és toruk vörös, fekete potrohukon sárga csíkok jelennek meg, de az egyedek színe és mintázata eltérő lehet. Kis kolóniát alapítanak, így évek múlva sem növik ki a formikáriumot. Három dolgozókaszt jelenik meg náluk (minor, media, major), dolgozói nagyok, masszívak, erősek és szívósak. Erős rágóik mellett savazással védekeznek. Agresszív hangyák, harapásuk erős, azonban az emberre nem veszélyesek (nem képesek átharapni a bőrt). Fészküket talajba ássák, trópusi erdőkben, kövek vagy kidőlt fák alá, de átmenetileg jól tűrik a szárazabb környezetet is. Meleg hatására aktívabbak, és gyorsabban fejlődnek, viszont a túl melegben hajlamosak lehetnek passzívvá válni. Dolgozói talaj szinten és a fák tetején egyaránt keresgélnek. A királynő várható élettartama elérheti akár a 10-15 évet is.

Etetés: Mézzel és rovarokkal.

Szaporodás: A kolónia kezdetben lassan szaporodik, első évben legfeljebb 10-20 dolgozót nevelnek, de a második évtől már elérhetik a 100 dolgozós egyedszámot. A Camponotusokra jellemző módon a kolónia félénk amíg kevés dolgozójuk van, de amint elérik a több száz főt felbátorodnak és agresszíven őrzik a területüket. A kifejlett kolónia mindössze pár száz dolgozóból áll.

Teleltetés: Trópusi faj, nem kell teleltetni!

További információk

Tartási nehézség

Élőhely

Államforma

Kolóniaméret

Dolgozó kasztok

Dolgozóméret

Élelemigény

Páraigény

Teleltetés

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Camponotus habereri” értékelése elsőként

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Sütik

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön ezt tudomásul veszi.