ANTSITE

Hormiga sito internacional!

Tetramorium caespitum

magyar neve: nyugati gyepihangya
: 8 mm (monogyn)
🐜: 3-4 mm
🍽️: méz + rovarok + olajos magok
💧: 50 – 60%
🌡️: 21 – 28°C
❄️: November – Március (5-8°C)

Limpiar

Tetramorium caespitum

Descripción

Kezdőknek is ajánlott, egyszerűen tartható, önálló államalapítású, monogyn (egykirálynős) hangyafaj. Gyakori faj hazánkban, agresszív, és nagyon erős területőrzés jellemző rá. Ha valami betéved a területére, akkor összefognak és letámadják, erős rágóikkal és fullánkjukkal semlegesítik. Egyszerűen tartható, igénytelen, szapora faj, jól alkalmazkodnak a környezetükhöz, ezért kezdőknek is ajánlott a tartásuk. Egy dolgozókaszt jelenik meg náluk, a királynő és a dolgozók egyaránt barnásfekete színűek. Fészküket talajba ássák, kedvelik a nyílt, napsütötte élőhelyeket. Gyakran járdák repedéseibe is beköltöznek, fészekbejáratuk jellegzetes, könnyen felismerhető a kör alakban kihordott talaj darabokról. Jól tűrik a szárazságot. Tarthatjuk őket viszonylag száraz környezetben, néhány itatót elhelyezve, így nem fognak megjelenni a penészgombák és az atkák. Dolgozói főleg a talaj szinten keresgélnek.

Tavasszal gyakran szemtanúi lehetünk területháborúiknak, ilyenkor az ébredező bolyok nagy számban kivonulnak a fészkekből és egymásnak esnek. Mivel tavasszal amúgy is gyakori az esőzés, ezért a néphagyomány erre mondja tévesen, hogy «a hangyák jelzik előre az esőt».

Etetés: Cukor vagy méz illetve rovarok mellett adjunk nekik kis mennyiségben olajos magvakat is (pl.: dió, mogyoró, napraforgómag), hogy meg legyen minden szükséges táplálékuk.

Szaporodás: Meleg hatására gyorsan szaporodnak. Első évben 30-50 dolgozót nevelnek, második évben már elérhetik a néhány száz dolgozós egyedszámot. A kifejlett bolyban több ezer dolgozó is megjelenhet. Az utódok bábgubó nélkül fejlődnek, így a báb alak fehér és hangya formájú.

Teleltetés: November végétől Márciusig ajánlott teleltetni, 5-8°C-on.
Bővebb információ a teleltetésről ebben a videóban.

Información adicional

Peso 0.025 kg
Dimensiones 16 × 1.6 × 1.6 cm
Élőhely

Dolgozó kasztok

9 valoraciones en Tetramorium caespitum

 1. Bants

  Nyár végén kezdtem el a kolóniát kb 10 bábot adtam a 👑-nek és most kb 60-an vannak.🍴Kevés olajos mag hetente egyszer rovar🐛 és egy héten kétszer méz.Ideális választás kezdőknek.☺

 2. Noskill Máté

  Rendeltem innen egy királynőt ami sajnos elpusztult. Felvettem a kapcsolatot az antsite csapattal és küldtek egy új királynőt, ami már 20 dolgozót kinevelt! 😀
  Kezdőknek nagyon tudom javasolni, igaz nem túl nagy, de gyorsan, látványosan szaporodik. Hetente 2x etetem őket mézzel, dióval/napraforgómaggal és nyakon csapott szúnyoggal 😛 . Hamarosan teleltetni kell őket, hogy tavasszal újult erővel fejlődjön a csapat! 🙂
  Ezer köszönet a Antsite-nak, akik minden hülye kérdésemre válaszoltak a hangyákkal kapcsolatban! 😀

 3. Etelvári Noel (propietario verificado)

  Nagyon jó hangya amikor megjött akor már volt dolgozója és azóta több lett mindenkinek csak ajánlani tudom

 4. Papp László (propietario verificado)

  Pont most jött meg a királynőm és rendesen remegett a kezem mikor kibontottam a csomagot.
  Volt egy kis gond, hogy a királynő beleragadt valamibe de kiszedtem és áttettem egy másik kémcsőbe.
  Nagyon tetszik mindenkinek ajánlom.

 5. Deli Bence

  Méretük ellenére elég agresszívek. Az ilyen fajokat kedvelem, mert izgalmas őket megfigyelni és mindig történik valami. Meg lehet figyelni, hogy a (magkeverék) magokat gyorsan felkapják és a bolyba futnak vele, a levélvágó hangya ehhez képest semmi. Nagyon tetszenek. Egyetlen hátrányuk, hogy telelők, nekem most keltek fel.

 6. Krisztián

  A befogástól számított kb három hét uitán kelt ki az első 5 dolgozó. Nagyon picik, nagyon kis cukuk. Nem volt velük emmi gond, a királynőt én nem etettem, most már megkapják az első mézadagjukat.

 7. Krisztián

  Nagyon cuki kis hangyakirálynő, nagyon apró dolgozókkal! Vigyázni kell a mézzel: én egy szabad szemmel alig látható mézcseppet tettem be neki, amibe sikerült három dolgozónak belefulladni. Alig fértek el hárman a mézcseppben, de bele tudtak fulladni! Méz helyett hangyamarcipán a javasolt eledel.

 8. Schidlik Zoltán

  Ugyan én nem itt rendeltem a királynő, de az antsite segített nekem abban, hogy felismerjem a fajt és szakszerűen tudjam tartani.
  Köszönöm!

 9. Bende

  Ez a fajt az antsite rendeltem. sok dolgozóval kaptam
  Nagyon szép és kedves faj👍🐜

Añadir una valoración

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

Sütik

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön ezt tudomásul veszi.