ANTSITE.EU

Check the antsite!

Camponotus vagus (carpenter ant)

14.44

: 16 mm
🐜: 6 – 12 mm (polymorf)
💧: 50 – 60%
🌡️: 21 – 24°C
❄️: November – Március (5 – 8 °C)

Clear

Camponotus vagus (carpenter ant)

Description

Második legnagyobb hangyafaj hazánkban. Polymorf, tehát három dolgozókaszttal rendelkezik (minor, media, major: 6-12 mm), dolgozói nagyok, masszívak, erősek és szívósak. Fekete színűek, ezüst szőrökkel. Erős rágóik mellett savazással védekeznek. Agresszív hangyák, harapásuk erős, azonban az emberre nem veszélyesek (nem képesek átharapni a bőrt). Fészküket fatörzsekbe vájják, ezért jól tűrik a szárazabb környezetet is. Teleltetni November végétől Március végéig ajánlott, 5-8°C-on. Melegebb környezetben aktívabbak, viszont a túl melegben hajlamosak lehetnek passzívvá válni.

Szaporodás:
A kolónia kezdetben lassan szaporodik, első évben legfeljebb 10-20 dolgozót nevelnek, de a második évtől már elérhetik a 100 dolgozós egyedszámot. A Camponotusokra jellemző módon a kolónia félénk amíg kevés dolgozójuk van, de amint elérik a több száz főt felbátorodnak és agresszíven őrzik a területüket. A kifejlett kolónia elérheti akár a több ezer dolgozót is. A királynő várható élettartama 10-15 év.

Additional information

Weight 0.025 kg
Dimensions 16 × 1.6 × 1.6 cm
Dolgozó kasztok

Kolóniaméret

Államforma

Élőhely

Élelemigény

Telelő

Páraigény

,

Tartási nehézség

Dolgozóméret

,

15 reviews for Camponotus vagus (carpenter ant)

 1. Bants

  Egy kolóniám van amit tavasszal indítottam. Sok rovar táplálékra van szüksége, de a mézet is szereti. 5minort és 1majort adtam neki még báb korukban. A major valamiért nemrég elhullott azután a minorok, de már volt 6 új dolgozója. Azoknak ajánlom akik elég bogarat tudnak szerezni nekik.

 2. Márton Vichnalek

  A második évben nagyon beindulnak adjatok neki sok rovart (én lisztkukacot adok nekik) és nagyon nagyra fog nőni a kolónia! Én nem innen vettem hanem be fogtam de ha a hangyára vagy kíváncsi gondolom😉

 3. Márton Vichnalek

  A második évben nagyon beindulnak adjatok neki sok bogarat (én lisztkukacot adok nekik) és nagyon nagyra fog nőni a kolónia! Én nem innen vettem hanem be fogtam de ha a hangyára vagy kíváncsi gondolom😉

 4. Mihalik Roland (verified owner)

  A mai napon megérkezett a királynőm, köszönet érte!

 5. Csani

  Kicsit érzékenyek a fényre de könnyen tartható faj

 6. Futó Béla (verified owner)

  Ma megérkezett a királynő a két dolgozójával, pár bábbal, lárvával és petével. Még frissiben, ha már a mai napjuk úgyis olyan zaklatott volt, áttettem őket egy új kémcsőbe. Nem volt olyan egyszerű mutatvány, mint a videókon… de sikerült. 😀
  Köszönet érte, ja és a Hangyahatározó is király! 😉

 7. Balázs (verified owner)

  Épségben megkaptam a hangyát, voltak mellette peték, lárvák is. Szépen rendezgeti őket, nem zavartatja magát ha éppen rákukkantok, nem félős típus.
  Jó választás volt első hangyának.

 8. Antz

  Eddig 4 dolgozója van, és szerintem az egyik legjobb hangyafaj! Méretükhöz képest kissé felénkek. (kivéve a királynőt, akit nehezen tudnak rávenni a mozgásra)

 9. tothbalogbence

  könyen tartható hangya faj azt ajánlom agyatok sok rovartáplálékotnekik (én liszt kulacot szoktam nekik adni ajálom mindenkinek ajánlom

  innen is megszeretném köszöni a cucokat Bakosi Ádám

 10. M. Kende

  nagyon szívósak és sok rovar táplálék kell nekik

 11. Koga (verified owner)

  Első hangyafajom. Választásom a kritkák, és a nagyobb méretűk, na meg az egységes szinezetük miatt esett rájuk (tehát nem gondoltam túl az első választásomat).
  Tél végén rendeltem azóta számításaim szerint kb. 70 dolgozó születhetett, mivel sajnos páran a hónapok alatt elhúltak, de még mindig ötven feletti a populációjuk.
  Mivel az én kolóniám nem túl mozgékony, ezért lassacskán áttérek valami fürgébb fajra; ráadásul szerintem eszméletlen lusták, se fényben, se sötétben nem igazán mozdulnak, csak 1-2 dolgozó.
  Mint jeleztem, számomra az egyszerűségük (és ezalatt a színüket is értem) tette vonzóvá őket; de azért ha újra kezdhetném, lehet hogy elsőre nem ezt, hanem valami messor fajt vásároltam volna.
  Köszönöm Bakos úrnak a hangyákat, és a hozzájuk rendelt klassz formikáriumokat is.

 12. levi (verified owner)

  én most költöztettem őket (2023 03 19) egy szivacsos formikáriumba szinte egyből beköltöztek . Csak ajánlani tudom kezdőknek

 13. N.Mátyás G.

  Én és az apukám találtunk ilyen hangyát.Mégis én találtam előszőr, de apukámnak már van egy bábja meg egy nagy lárvája, nekem pedig peték és kislárváim vannak. Ajánlom a nagy jószágot.

 14. Dávid Zalán

  3 hete van meg nagyon sok Petét rakot imád om

 15. Alexa Pál Zalán (verified owner)

  Nekem egy királynőm van ebből a fajból rendeltem naponta rak petét egy kicsit korán kezdtem a hangya tartást 9éves vagyok de attól még jól megy😉

Add a review

Your email address will not be published.

Sütik

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön ezt tudomásul veszi.