ANTSITE.EU

Check the antsite!

Camponotus vagus (carpenter ant)

: 16 mm
🐜: 6 – 12 mm (polymorf)
💧: 50 – 60%
🌡️: 21 – 24°C
❄️: November – Március (5 – 8 °C)

Clear

Camponotus vagus (carpenter ant)

Description

Második legnagyobb hangyafaj hazánkban. Polymorf, tehát három dolgozókaszttal rendelkezik (minor, media, major: 6-12 mm), dolgozói nagyok, masszívak, erősek és szívósak. Fekete színűek, ezüst szőrökkel. Erős rágóik mellett savazással védekeznek. Agresszív hangyák, harapásuk erős, azonban az emberre nem veszélyesek (nem képesek átharapni a bőrt). Fészküket fatörzsekbe vájják, ezért jól tűrik a szárazabb környezetet is. Teleltetni November végétől Március végéig ajánlott, 5-8°C-on. Melegebb környezetben aktívabbak, viszont a túl melegben hajlamosak lehetnek passzívvá válni.

Szaporodás:
A kolónia kezdetben lassan szaporodik, első évben legfeljebb 10-20 dolgozót nevelnek, de a második évtől már elérhetik a 100 dolgozós egyedszámot. A Camponotusokra jellemző módon a kolónia félénk amíg kevés dolgozójuk van, de amint elérik a több száz főt felbátorodnak és agresszíven őrzik a területüket. A kifejlett kolónia elérheti akár a több ezer dolgozót is. A királynő várható élettartama 10-15 év.

Additional information

Weight 0.025 kg
Dimensions 16 × 1.6 × 1.6 cm
Dolgozó kasztok

Kolóniaméret

Államforma

Élőhely

Élelemigény

Telelő

Páraigény

,

Tartási nehézség

Dolgozóméret

,

11 reviews for Camponotus vagus (carpenter ant)

 1. Bants

  Egy kolóniám van amit tavasszal indítottam. Sok rovar táplálékra van szüksége, de a mézet is szereti. 5minort és 1majort adtam neki még báb korukban. A major valamiért nemrég elhullott azután a minorok, de már volt 6 új dolgozója. Azoknak ajánlom akik elég bogarat tudnak szerezni nekik.

 2. Márton Vichnalek

  A második évben nagyon beindulnak adjatok neki sok rovart (én lisztkukacot adok nekik) és nagyon nagyra fog nőni a kolónia! Én nem innen vettem hanem be fogtam de ha a hangyára vagy kíváncsi gondolom😉

 3. Márton Vichnalek

  A második évben nagyon beindulnak adjatok neki sok bogarat (én lisztkukacot adok nekik) és nagyon nagyra fog nőni a kolónia! Én nem innen vettem hanem be fogtam de ha a hangyára vagy kíváncsi gondolom😉

 4. Mihalik Roland (verified owner)

  A mai napon megérkezett a királynőm, köszönet érte!

 5. Csani

  Kicsit érzékenyek a fényre de könnyen tartható faj

 6. Futó Béla (verified owner)

  Ma megérkezett a királynő a két dolgozójával, pár bábbal, lárvával és petével. Még frissiben, ha már a mai napjuk úgyis olyan zaklatott volt, áttettem őket egy új kémcsőbe. Nem volt olyan egyszerű mutatvány, mint a videókon… de sikerült. 😀
  Köszönet érte, ja és a Hangyahatározó is király! 😉

 7. Balázs (verified owner)

  Épségben megkaptam a hangyát, voltak mellette peték, lárvák is. Szépen rendezgeti őket, nem zavartatja magát ha éppen rákukkantok, nem félős típus.
  Jó választás volt első hangyának.

 8. Antz

  Eddig 4 dolgozója van, és szerintem az egyik legjobb hangyafaj! Méretükhöz képest kissé felénkek. (kivéve a királynőt, akit nehezen tudnak rávenni a mozgásra)

 9. tothbalogbence

  könyen tartható hangya faj azt ajánlom agyatok sok rovartáplálékotnekik (én liszt kulacot szoktam nekik adni ajálom mindenkinek ajánlom

  innen is megszeretném köszöni a cucokat Bakosi Ádám

 10. M. Kende

  nagyon szívósak és sok rovar táplálék kell nekik

 11. Koga (verified owner)

  Első hangyafajom. Választásom a kritkák, és a nagyobb méretűk, na meg az egységes szinezetük miatt esett rájuk (tehát nem gondoltam túl az első választásomat).
  Tél végén rendeltem azóta számításaim szerint kb. 70 dolgozó születhetett, mivel sajnos páran a hónapok alatt elhúltak, de még mindig ötven feletti a populációjuk.
  Mivel az én kolóniám nem túl mozgékony, ezért lassacskán áttérek valami fürgébb fajra; ráadásul szerintem eszméletlen lusták, se fényben, se sötétben nem igazán mozdulnak, csak 1-2 dolgozó.
  Mint jeleztem, számomra az egyszerűségük (és ezalatt a színüket is értem) tette vonzóvá őket; de azért ha újra kezdhetném, lehet hogy elsőre nem ezt, hanem valami messor fajt vásároltam volna.
  Köszönöm Bakos úrnak a hangyákat, és a hozzájuk rendelt klassz formikáriumokat is.

Add a review

Your email address will not be published.

Sütik

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön ezt tudomásul veszi.