Akció!

Camponotus vagus (ácshangya, szürke lóhangya)

(1 vásárlói értékelés)
6000 Ft5000 Ft

: 16 mm
🐜: 6 – 12 mm (polymorf)
💧: 50 – 60%
🌡️: 21 – 24°C
❄️: November – Március (5 – 8 °C)

Kiürítés
Cikkszám: N/A Kategória:

Leírás

Második legnagyobb hangyafaj hazánkban. Polymorf, tehát három dolgozókaszttal rendelkezik (minor, media, major: 6-12 mm), dolgozói nagyok, masszívak, erősek és szívósak. Fekete színűek, ezüst szőrökkel. Erős rágóik mellett savazással védekeznek. Agresszív hangyák, harapásuk erős, azonban az emberre nem veszélyesek (nem képesek átharapni a bőrt). Fészküket fatörzsekbe vájják, ezért jól tűrik a szárazabb környezetet is. Teleltetni November végétől Március végéig ajánlott, 5-8°C-on. Melegebb környezetben aktívabbak, viszont a túl melegben hajlamosak lehetnek passzívvá válni.

Szaporodás:
A kolónia kezdetben lassan szaporodik, első évben legfeljebb 10-20 dolgozót nevelnek, de a második évtől már elérhetik a 100 dolgozós egyedszámot. A Camponotusokra jellemző módon a kolónia félénk amíg kevés dolgozójuk van, de amint elérik a több száz főt felbátorodnak és agresszíven őrzik a területüket. A kifejlett kolónia elérheti akár a több ezer dolgozót is. A királynő várható élettartama 10-15 év.

További információk

Dolgozó kasztok

3 kaszt

Kolóniaméret

több száz / néhány ezer egyed

Államforma

egykirálynős

Élőhely

Európai fajok

Élelemigény

méz + rovarok

Telelő

igen

Páraigény

alacsony, közepes

Tartási nehézség

közepes

Dolgozóméret

5-8mm, 9-16mm

Camponotus vagus (ácshangya, szürke lóhangya) termékről 1 értékelés

  1. Bants

    Egy kolóniám van amit tavasszal indítottam. Sok rovar táplálékra van szüksége, de a mézet is szereti. 5minort és 1majort adtam neki még báb korukban. A major valamiért nemrég elhullott azután a minorok, de már volt 6 új dolgozója. Azoknak ajánlom akik elég bogarat tudnak szerezni nekik.

Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük