Hangyafarm

Magyarország egyetlen hangyászata!

Tetramorium semilaeve

magyar neve: déli gyepihangya
: 5-6 mm (monogyn)
🐜: 2-3 mm
🍽️: méz + rovarok + olajos magok
💧: 50 – 60%
🌡️: 21 – 28°C
❄️: November – Március (5-8°C)

Törlés

Tetramorium semilaeve

Leírás

Önálló államalapítású, monogyn (egykirálynős) hangyafaj. Dél-Európában, Észak-Afrikában és a Közel-Keleten egyaránt előfordul. Kis méretű dolgozói igen agresszívek és nagyon erős területőrzés jellemző rá. Ha valami betéved a területére, akkor összefognak és letámadják, erős rágóikkal és fullánkjukkal semlegesítik. Egyszerűen tartható, igénytelen, szapora faj, jól alkalmazkodnak a környezetükhöz, ezért kezdőknek is ajánlott a tartásuk, de fontos ügyelni a megfelelő szökésvédelemre! Egy dolgozókaszt jelenik meg náluk, a királynő és a dolgozók egyaránt barnásfekete színűek. Fészküket talajba ássák, kedvelik a nyílt, napsütötte élőhelyeket. Jól tűrik a szárazságot. Tarthatjuk őket viszonylag száraz környezetben, néhány itatót elhelyezve, így nem fognak megjelenni a penészgombák és az atkák. Dolgozói főleg a talaj szinten keresgélnek.

Etetés: Cukor vagy méz illetve rovarok mellett adjunk nekik kis mennyiségben olajos magvakat is (pl.: dió, mogyoró, napraforgómag), hogy meg legyen minden szükséges táplálékuk.

Szaporodás: Meleg hatására gyorsan szaporodnak. Első évben 30-50 dolgozót nevelnek, második évben már elérhetik a néhány száz dolgozós egyedszámot. A kifejlett bolyban több ezer dolgozó is megjelenhet. Az utódok bábgubó nélkül fejlődnek, így a báb alak fehér és hangya formájú.

Teleltetés: November végétől Márciusig ajánlott teleltetni, 5-8°C-on.
Bővebb információ a teleltetésről ebben a videóban.

További információk

Tartási nehézség

,

Élőhely

,

Államforma

Kolóniaméret

Dolgozó kasztok

Dolgozóméret

Élelemigény

Páraigény

Teleltetés

Tetramorium semilaeve termékről 1 értékelés

  1. Benedek

    Nagyon aranyos de nagyon pici nem ajánlom kezdőknek.

Mondd el a véleményed

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Sütik

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön ezt tudomásul veszi.