Hangyafarm

Magyarország egyetlen hangyászata!

Solenopsis fugax

3,000 Ft

magyar neve: tolvajhangya
: 6 mm (monogyn)
🐜: 1,5 mm
🍽️: méz + rovarok + olajos magok
💧: 50 – 60%
🌡️: 21 – 28°C
❄️: November – Március (5-8°C)

Törlés

Solenopsis fugax

Leírás

Egyik legkisebb hazai hangyafajunk! Monogyn (egykirálynős), önálló államalapítású faj, a királynő feje és tora fekete, potroha alul sárga színű, felül feketés. Az apró, fullánkos, alig másfél milliméteres dolgozók élénk sárga színűek. Élősködő hangyafaj, a felszínen nagyon ritkán látni. A tolvajhangya fészkét más (általában nagyobb testű) hangyafajok fészke mellé ássa úgy, hogy keskeny járatai egyenesen belefutnak a gazdafaj járataiba. Így folyamatosan dézsmálja a nagyobb boly készleteit, megeszi a petéit, lárváit, elraktározott élelmét. Olyan apró termetűek, hogy pillanatok alatt észrevétlenül elsurrannak a mit sem sejtő gazdafajok mellett. Egyes kutatások szerint még egy feromont is képesek kibocsátani amely elriasztja a gazdafaj dolgozóit az éppen kifosztandó kamrából.

Élősködő életmódja ellenére farmban is tartható faj, elfogadja a felkínált élelmet, azonban apró mérete miatt a tartása különös türelmet és odafigyelést igényel. Érdemes alaposan ügyelni a formikárium legapróbb réseire is, és vigyázni, nehogy beleragadjanak a vízpárába vagy a folyékony élelembe. Az önálló királynőknek viszonylag magas a halálozási aránya, a kifejlett kolóniák azonban már jóval stabilabbak náluk. Gyakorlottabb hangya tartóknak ajánlott hangyafaj!

Etetés: Méz illetve rovarok mellett adhatunk nekik időnként kis mennyiségben olajos magvakat is (pl.: dió, mogyoró, napraforgómag), hogy meg legyen minden szükséges táplálékuk.

Szaporodás: Kezdetben lassan, később egyre gyorsabban szaporodnak. Első évben 30-40 dolgozót nevelnek, második évben már elérhetik a néhány száz dolgozós egyedszámot. A kifejlett bolyban több ezer dolgozó is megjelenhet. Az utódok bábgubó nélkül fejlődnek, így a báb alak fehér és hangya formájú.

Teleltetés: November végétől Márciusig ajánlott teleltetni, 5-8°C-on.
Bővebb információ a teleltetésről ebben a videóban.

További információk

Tömeg 0.025 kg
Méretek 16 × 1.6 × 1.6 cm
Élőhely

Tartási nehézség

Államforma

Kolóniaméret

Dolgozó kasztok

,

Dolgozóméret

Élelemigény

Páraigény

Teleltetés

Solenopsis fugax termékről 6 értékelés

 1. Fruzsina

  Nagyon tetszett ez a hangya faj. Igaz nem vettem hanem fogtam de sajnos mikor nyaralni mentünk oda a dtam az egyik barátomnak aki nem figyelt rá eléggé( nem etette) ezért elhullott a Q. Egyébként nagyon szeretnek elbújni a vattába és elég sokat petéznek. Nagyon szeretik a mézet.

 2. Lassu Nátán (megerősített tulajdonos)

  Nagyon elégedett vagyok a hangya királynővel egészséges és remélem hamarosan petéket is rak majd 🐜

 3. Locika

  Ma találtam ezt a fájt és nagyon cuki

 4. Roli

  Nagyon tetszett a hangyafaj nagyon szereti a mézet és a diót

 5. bognár dominik (megerősített tulajdonos)

  Nagyon elégedett vagyok a Q vel,már 4 hete nálam van,egészséges,és már kifejlettek annyira a peték hogy szabad szemmel is bőven látom…….Imádják a mézet..

 6. N.Mátyás G.

  Én a medencénkben kb. 70 ilyen királynőt találtam. 20-at be is fogtam ( De még nem tojtak petét.) ( Mindegyik szárnyas volt.) Egy itt van a szobámba. És egy tipp: Rakjatok nekik a kémcsőbe 1 legalább 2 vatta darabot a ( itató és a bejárati vattákon KIVÜL.)

Mondd el a véleményed

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Sütik

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön ezt tudomásul veszi.