Mravčia farma

Predaj mravcov, mravčie farmy, pomôcky

Messor barbarus

: 13 mm (monogyn)
🐜: 4 – 11 mm (polymorfný)
🍽️: semienka + hmyz
💧: 50 – 60%
🌡️: 21 – 28°C
❄️: November – Február (15°C)

Vymazať

Messor barbarus

Popis

Tento druh odporúčame aj pre začiatočníkov! Ľahko chovateľný, monogýnny (s jednou kráľovnou) druh ktorý sa živí aj zberom semien. Hlava kráľovnej je niekedy červená, hruď a bruško sú čierne, niekedy môže mať bruško červenkastý nádych. Iné kráľovné môžu mať tmavé hlavy, dokonca úplne čierne, ale farba kráľovnej neurčuje farebný vzor jej potomstva. Hlavy robotníc sú červené, najmä tých najväčších, major robotníkov. Ich hruďe a bruška sú čierne. Hniezda si zahrabávajú do zeme, zvyčajne pod veľké kamene, kde si vytvoria niekoľko veľkých komôr. Uprednostňujú teplé, slnečné a otvorené miesta.

Ako bolo už na začiatku spomenuté, tento druh sa vyznačuje aj spôsobom obživy v podobe zberu a ukladania semien. Špecifickosť spočíva v tom, že veľké robotnice tohto druhu majú dostatočne silné kúsadlá na to, aby nimi semeno rozlúskli. Pre začiatočných chovateľov sú vhodné vďaka ich nenáročnosti na prostredie a najmä pre schopnosť udržiavať toto prostredie čisté. Môžu sa chovať v relatívne suchom prostredí. Mravce rodu Messor hromadia odpadky zvyčajne v najteplejšom a najsuchšom rohu výbehu, takže ich možno ľahko odstrániť. Okrem toho, že sú polygénne, tak, sú zároveň aj polymorfné, čo znamená, že majú tri rôzne veľkosti robotníc, ktoré sú v odbornej terminológií označené ako minor, media a major. Major robotnice sú silné a odolné, dokážu rozlúsknuť semená, lovia a nemajú problém prekúsnuť tvrdý pancier koristi. Media a minor robotnice pomáhajú pri výchove potomstva, starajú sa jak o údržbu hniezda a jeho okolia, tak aj o jeho fungovanie celkový chod. Ich žihadlá nie sú vyvinuté, a preto sú pre človeka neškodné. Avšak napriek nevyvinutému žihadlu dokážu svoju korisť zneškodniť silnými žuvacími ďasnami. Je však potrebné spomenúť aj fakt, že aj keď nie sú tieto mravce veľmi agresívne, tak sú veľmi teritoriálne a pri sebamenšom podozrení ohrozenia hniezda a jeho okolia dokážu okamžite a brutálne reagovať. Preto je potrebné ich udržiavať v prostredí s konštantným svetlom a chrániť pred vibráciami, pretože sú na ne citlivé a môžu ich znervózňovať a dlhodobo stresovať z dôvodu podozrenia na ohrozenie. Tým, že sú dosť aktívne a stále niečo budujú, tak je tento druh zaujímavý na pozorovanie a keďže sa kráľovná dožíva až 25 rokov, tak je životnosť kolónie pri tomto druhu naozaj vysoká.

Krmivo: semená (zmes semien + olejnaté semená: orechy alebo arašidy) a hmyz.

Rozmnožovanie: rýchlo sa rozmnožujú, keď sú vystavené teplu. V prvom roku produkujú 40-70 robotníc , v druhom roku môžu dosiahnuť niekoľko stoviek pracovníkov. V zrelej kolónii sa môžu objaviť tisíce robotníc. Pre druhy rodu Messor je typické, že sa že v poslednej fáze vývoja je kukla biela a už vyzerá ako samotný mravec.

Hibernácia: vyžaduje ľahkú hibernáciu, od novembra do februára pri 15 °C.
Viac informácií o hibernácií mravcov nájdete v nasledujúcom videu: https://youtu.be/NC76PWRSEe8

Ďalšie informácie

Hmotnosť 0.025 kg
Rozmery 16 × 1.6 × 1.6 cm
Stupeň ťažkosti chovu

Výskyt

Forma Kolónie

Veľkosť kolónie

Velkosť robotníc

,

Kasty robotníc

Potreba potravy

Vlhkosť

Zimovanie

25 recenzií k Messor barbarus

 1. Roland

  Jó Kezdöknek való hangya.

  Könnyü tartani és Jól is néznek ki Ajánlom mindenkinek!

 2. Jozsef (overený zákazník)

  Imádom őket. Kezdő vagyok, de tetszik ahogyan elviszik a kemcsőbe helyezett magokat és lisztkukac darabokat, majd visszahordják az üres maghéjakat és a kiszívott lisztkukacot.
  Örülök, hogy itt vettem hangyáimat, ajándék magokat is kaptam. Köszönettel

 3. Bants

  Júliusban vettem egy királynőt.
  20 báb segítségével már 40-en vannak. A magkeverék mellé szoktam nekik adni diót és sárga barackmagot.

 4. ErcY (overený zákazník)

  Hozzám 4 munkanap alatt érkezett meg a „kis“ királynő. Épségben és 4-6 petével. A csomagolás bombabiztos volt :D. 10/10

 5. Vi (overený zákazník)

  Múlt héten csütörtökön adtam le a rendelést, ami tegnap lett feladva (érthető okokból) és ma vettem át a csomagot. Aranyos, kedves, csillogóan tiszta uralkodónőt kaptam kettő petével.
  A csomagolás amúgy nálam is „bombabiztos volt“ 😀

 6. László (overený zákazník)

  Köszönöm épségben megérkezett. Szépen, törés biztosan becsomagolva jött meg „Ő FELSÉGE“.

 7. Nagy Lambert (overený zákazník)

  Hozzám már a feladást követő napon megérkezett a királynő és a 4 pete. A csomagolás megint csak 10/10!!

 8. Don

  Teljesen jó állapotban érkezett, 5-8 petével. Mindenkinek ajánlom!

 9. Szűcs Tamás

  már jó ideje megjött bombabiztos csomagolásban 2dolgozóformájú lárvával, 3lárvával, legalább 16 petével és most már elkezdtek a dolgozóformájú lárvák besötétedni tehát nemsokára életre kelnek. Eddig az Antsiteról 5 csomagot rendeltem: 4kolónia, 1 hangyafarma és mindig tökéletesen becsomagolták a rendelést DE ÚGY hogy egy atombomba sem bírta volna elpusztítani , viszont a csomag megrendelés után másnap megjött (legtöbbször, de hanem akkor kettő vagy három nap után de ez csak akkor volt amikorhétvégen rendeltem meg) AZ ANTSITE ÉS BAKOS ÁDÁM A KIRÁLY !

 10. Erik (overený zákazník)

  A megrendelést követően pár napon belül kézhez kaptam a csomagot. Az atombiztos csomagolást felbontva egy egészséges hangyakirálynőt tartalmazott. Lassan teljesen ki is fejlődnek az első dolgozók.
  (Egyszer rendeltem külföldről és akkor is sérült királynőt kaptam, itt még ez nem fordult elő)

  Több csomagot is rendeltem már innen, és még nem csalódtam. Csak ajánlani tudom!

 11. Tóth szebasztián (overený zákazník)

  A rendelés villám gyorsan meg érkezett a királynő és 3-4 lárvája és a csomó petéje azóta szépen fejlődnek az első dolgozó is tudatára ébredt csak ajánlani tudom

 12. László (overený zákazník)

  A rendelés leadása után párnap alatt meg is jött a csomag 1Q + 4 dolgozó és számos pete illetve lárva társaságában. Nagyon jól bevolt csomagolva. /De az ANTSTE matrica az kimaradt, sebaj majd legközelebb./

 13. Felföldi Dániel (overený zákazník)

  A csomag 1 hét alatt érkezett meg „bombabiztos“ csomagolásba a királynővel. 2-3 lárvával és 5-6 petével. Kedves futár jó termék=5*

 14. Bank Buki

  Nagyon szuper, aktív hangyafaj.
  Ajálom kezdőknek.
  Győnyörűen néznek ki .
  Nálam most 4 vannak.
  Sok idő még kikelnek de annál látványossab

 15. Zóna János (overený zákazník)

  Pont egy hónapja hogy megérkeztek, valóban bombabiztos csomagolásban. 5-6 dolgozóval, azóta legalább megduplázódtak, a lárvákat viszont nem volt türelmem megszámolni annyi van. Szépen fejlödnek viszont valóban igen érzékenyek a rezgésekre. Telek végében vasúti töltés van, ha elmegy egy vonat egyként bojdul fel a kolónia, volt hogy a királynő is kirohant a kémcsőből majd miután megbizonyosodott, hogy nincs veszély vissza bandukolt.

 16. Gebei Nagy Bálint

  A királynője hatalmas a majorok is úgyszint.érdeks megfigyelni hogy a formikáriumnak a kifutó valamelyik részében elhelyeznek egy (nagy vagy kicsi) szemét dombot

  Ajállom mindenkinek

 17. Witzl Levente (overený zákazník)

  Egy napon belül megérkezett. Nagyon jól be volt csomagolva. 4-6 petét láttam a királynő rágói között.

 18. Fábián

  Nagyon jó. Időben és csak kevés elhullott dolgozóval érkeztek 3 hete vannak meg most nagyjából 20 vannak most. Nagyon jó az antsite!

 19. Krisztián (overený zákazník)

  Az első rendelésem volt az AntSite-tól, és egy nagyon szép kis családot kaptam, kb 10 dolgozóval. Betettem őket egy formikáriumba a kémcsővel együtt, így most szépen éldegélnek. A magokat a kifutóba szóróm, ahonnan azonnal összegyűjtik, a hulladékot pedig kirakják a kécsőn kívülre. Ma kapnak először lisztkukacot. Köszönöm az Antsite-nak és Ádámnak a segítőkészséget és gyorsaságot! Nagyon pozitív tapasztalatot szereztem ezzel a portállal kapcsolatban!

 20. Máté (overený zákazník)

  Megérkezett a Királynő. Bombabiztos csomagolásban, szép nagy Királynő.

 21. Jenő

  Ma jött meg a messor barbarus kiralynőm
  Ajándék mag keveréket is raktak
  Hozzá köszönöm szépen a kiralynő pompázatos

 22. Hangyamánia

  Még augusztus végén érkezett meg a szép, tiszta, egészséges királynő néhány petével. De nem tisztítottam eléggé a kémcsövet, és elszaporodtak az atkák. A királynőt új kémcsőbe költöztettem, az atkákat pedig leforráztam.
  A hangyával amúgy nagyon elégedett vagyok. Most nemrég rakott néhány petét, várom, hogy kikeljenek a telelőlárvák.

 23. Sanya (overený zákazník)

  Már én is boldog tulajdonosa vagyok (egy kezdőknek ajánlott) Messor barbarus hangyafarmnak.
  YouTube-ozás közben találtam egy Bakos Ádám videót a hangyákkal kapcsolatban, és azután csak ilyen videókat nézegetem. Nagyon jó narrátor és szakértelmével és profizmusával megkedveli az emberel e kedves hobbit. – egy hét sem telt bele, és én is szerettem volna magamnak egy hangyabolyt – A rendelt csomagom ajándékkal, hibátlanul és sérülésmentes hangya kolóniával érkezett meg, rekord idő alatt (rendeléstől számított, kevesebb mint másfél nap alatt). Mindenkinek csak ajánlani tudom, mind az üzletet, mind a felelhető rengeteg szakmai információt Tőle. Látszik, hogy nem csak üzletet lát benne, hanem hivatásának tekinti, hogy másokkal is megszerettesse a hangyákkal való foglalkozást, megfigyeléseket.

 24. Kádár Kristóf (overený zákazník)

  Tegnap érkezett meg a Királynő egésséges állapotban,hibátlanul, körülbelül 15/20 petével. A csomagolás tényleg bomba biztos és megkaptam mindent amit rendeltem. Még anyi hogy elég sok időbe telt a kiszállitás nekem, de nyilván közbejátszik azis hogy Romániába volt a kiszállitás. Aggódtam is hogy tulfogja e élni az utat. De szerencsére minden rendben volt. Csak ajánlani tudom az „anstite.eu“ oldalt. És köszönet Bakos Ádámnak.

 25. Marcell

  Nagyon Ajánlom mindenkinek….
  3 éve van meg ez a faj és sose volt gondom velük. Nem nagyon kényesek ézért kezdőknek nagyon jó

Pridať recenziu

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Sütik

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön ezt tudomásul veszi.