Hangyafarm

Magyarország egyetlen hangyászata!

Prenolepis naoroji

magyar neve: ázsiai ragyogóhangya
: 6 – 8 mm (polygyn)
🐜: 3 – 4 mm
🍽️: méz + rovarok
💧: 50 – 60%
🌡️: 19-20°C
❄️: –

Törlés

Prenolepis naoroji

Leírás

“Téli hangyának” is nevezik mert ez a faj kedveli a hűvösebb hőmérsékletet. Az átmeti időszakokban a legaktívabbak föld felett, tavasszal és ősszel. A nyári nagy melegben lehúzódnak mélyen a föld alá, és a föld alatt szereznek élelmet maguknak. Ha a túl meleg hőmérsékleten tartjuk őket, akkor passzívvá válnak, és hasonlóan lelassul az anyagcseréjük, mint a téli álom közben. Önálló államalapítású, polygyn (többkirálynős) faj. A királynő barnásfekete, a dolgozók feje és tora sárga, potrohuk sötétebb, egyalakúak, de képesek továbbfejlődni, úgynevezett “mézesbödön”-ökké. Valójában azonban ennek a fajnak nincs köze az Afrikában élő valódi mézesbödön hangyákhoz, de azokhoz hasonlóan működnek ők is. A továbbfejlődött dolgozók potrohukban zsírtartalékot raktároznak, mellyel átvészelik a nehezebb időszakokat, és részben képesek átvenni az utódok nevelését a királynőtől a bolyban. Tartásuk nem egyszerű, folyamatos hűvös hőmérsékletet szükséges biztosítani számukra!
Gyakorlott hangya tartóknak ajánlott faj! 

Etetés: Mézzel és rovarokkal.

Szaporodás: Az első dolgozógeneráció kinevelése gyakorlottabbak számára általában problémamentes, az első 20-30 dolgozó 4-8 héttel a peterakás után fejlődik ki. A második generációnál már fokozottan figyelni kell a rendszeres etetésre, és a stabil, hűvös hőmérsékletre.

Teleltetés: Trópusi faj, nem igényel teleltetést.

További információk

Tartási nehézség

,

Élőhely

Államforma

Kolóniaméret

Dolgozó kasztok

Dolgozóméret

Élelemigény

Páraigény

Telelő

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Prenolepis naoroji” értékelése elsőként

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Sütik

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön ezt tudomásul veszi.