Hangyafarm

Magyarország egyetlen hangyászata!

Polyrhachis armata

magyar neve: fészekszövő horgashangya
: 15 mm (monogyn)
🐜: 7-10 mm
🍽️: méz + rovarok
💧: 50 – 80%
🌡️: 24 – 30°C
❄️: –

Törlés

Polyrhachis armata

Leírás

Látványos, népszerű, önálló államalapítású hangyafaj. Fészküket a talajszinten lárváik által kiválasztott szövetszerű anyagból szövik, ilyenkor lárvájukat rágóik közé fogva viszik magukkal, és eszközként használva építik fel élőhelyüket. A fészeképítés közben mindenféle építőanyagot felhasználnak, amihez csak hozzájutnak: leveleket, talajdarabokat, vagy bármilyen egyéb berendezési tárgyakat. Az agresszív, territoriális dolgozók között rendkívüli együttműködés figyelhető meg a fészeképítés és a vadászat során. Prédájukat erős rágóikkal és hangyasavval semlegesítik. Nagyon találékony faj, 7-10 mm-es, hamvasfekete dolgozói kitűnően másznak, és nagy területet járnak be keresgélés közben, így minden élelmet elfogyasztanak amit találnak, akár a talajszinten, akár növényeken vagy ágakon. A többi Polyrhachis fajjal ellentétben ez a faj egykirálynős (monogyn), és mindössze pár száz dolgozóból álló kolóniát alapít, így ideális az otthoni tartásra, nem fognak túlnőni rajtunk. A szaporodásukat meggyorsíthatjuk, ha fűtjük őket fűtőlappal, fűtőszállal vagy lámpával, általában ők maguk is szeretnek a melegebb helyekre fészkelni, ezért annak ellenére, hogy a természetben többnyire talajszinten fészkelnek, formikáriumban fűtéssel fel lehet csalni őket a lombkoronaszintre is (például egy halott bonsai fára). Egyetlen hátránya a királynő rövid élettartama, amely nagyjából 2,5-5 év szokott lenni fogságban tartásnál, de nagyjából 1-1,5 év után már elérhetik a néhányszáz fős egyedszámot, és így kifejlett kolóniát alapíthatnak ideális körülmények között. Leleményesek, a legtöbb problémát megoldják maguk, ezért ajánljuk kezdőknek is ezt a hangyafajt, de csak kisebb kolóniaként. Ilyenkor már egyből betelepíthetőek nyitott kémcsővel egy berendezett kifutóba vagy terráriumba, utóbbinál azonban ügyelni kell a megfelelő szökésvédelemre! Királynőről vagy néhány dolgozóról indítva csak tapasztaltabbaknak ajánlott faj! 

Etetés: Mézzel és rovarokkal

Szaporodás: Eleinte lassan fejlődik a kolónia, különösen nagy mérete miatt sok türelmet és odafigyelést igényel. A kifejlett boly azonban már megfelelő ütemben szaporodik, és mindössze néhány száz dolgozóból álló kolóniát alapít.

Teleltetés: Trópusi hangyafaj, nem kell teleltetni.

További információk

Tömeg 0.025 kg
Méretek 16 × 1.6 × 1.6 cm
Tartási nehézség

,

Élőhely

Államforma

Kolóniaméret

Dolgozó kasztok

Dolgozóméret

Élelemigény

Páraigény

Telelő

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Polyrhachis armata” értékelése elsőként

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Sütik

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön ezt tudomásul veszi.