Hangyafarm

Magyarország egyetlen hangyászata!

Odontomachus monticola

magyar neve: ázsiai pattanóhangya
: 13 mm (primitív)
🐜: 11-13 mm
🍽️: méz + rovarok
💧: 60 – 90%
🌡️: 24 – 26°C
❄️: –

Törlés

Odontomachus monticola

Leírás

Nagy méretű, 13 mm-es, ragadozó hangyafaj. Vadászat közben kiváló látásukra támaszkodnak. Ilyenkor hatalmas rágóikat használják, melyeket hihetetlenül gyorsan képesek összecsattintani, és így semlegesíteni az áldozatukat. Ha ez önmagában nem elegendő, akkor pedig mérgüket fullánkjukkal juttatják be prédáikba. Meneküléskor is a rágóikat használják, azt hirtelen összecsapva hátra repülnek, és így hátrálnak ki a harcból veszélyesebb támadóik elől. Magas páratartalmat igényelnek, talajnak ezért kókuszrostot vagy tőzeget javaslunk, ami megköti a párát. A talajba telepíthetünk ugróvillásokat és ászkarákokat is, hogy segítségükkel megelőzhessük az atkák elszaporodását. Élve maximum 1 cm-es rovarokkal etessük őket, mert a nagyobbaktól már félhetnek, és nem biztos, hogy levadásszák őket. Elfogyasztanak azonban darabolt rovarokat is, ezt bármilyen méretben adhatunk nekik, emellett mézesvízzel, cukrosvízzel vagy mézes-cukros vízzel etessük őket 2-3 naponta. Nem képesek mászni az üvegen és a csúszós felületeken, viszont magas páraigényük miatt nem ajánlott nyitott terráriumban tartani őket, mert azok könnyebben kiszárad mint a teljesen zártak.
Primitív faj, tehát jól működő kolóniában képesek lehetnek szaporodóképes gamergate-et kinevelni.
Csak tapasztalt hangyatartóknak javasolt faj!
Bővebb információ a fajról: http://www.hangyamania.hu/2018/11/fajismerteto-csapdaallkapcsu-hangya.html
Kolóniatörténet: https://www.hangyamania.hu/2018/12/koloniatortenet-csapdaallkapcsuak.html

Etetés: Mézes vízzel, cukros vízzel, vagy mézes-cukros vízzel, és élő rovarokkal 1 cm-es méretig, vagy darabolt rovarokkal bármilyen méretben.

Szaporodás: Nagy méretű dolgozói meglehetősen lassan fejlődnek, sok türelmet igényel a tartásuk!

Teleltetés: Trópusi hangyafaj, nem kell teleltetni.

További információk

Tartási nehézség

,

Élőhely

Államforma

Kolóniaméret

Dolgozó kasztok

Dolgozóméret

Élelemigény

Páraigény

Telelő

Odontomachus monticola termékről 1 értékelés

  1. Szabó Marcell (megerősített tulajdonos)

    3 hónapja vettem ezt a fajt és teljesen meg vagyok elégedve. Nem mondanám, hogy nehéz tartású, inkább közepes. Egyedül a magas párára kell figyelni és rendszeres szemétszedés szükséges az atkák ellen, de ha ezek meg vannak akkor már csak gyönyörködhetünk a különleges csáprágójukban. Masszívnak is mondanám őket, azért mert amikor jöttek a postás bedobta őket a postaládába. Akkor 2 fok volt és 4 órán át ott raboskodtak, mikor ki nem mentem megnézni, hogy jött-e valami levél és akkor bukkantam rájuk. Viszont egy lehullás sem volt köztük! Aki nem kezdő és tartott már közepes nehézségű fajokat, azoknak ajánlom!

Mondd el a véleményed

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Sütik

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön ezt tudomásul veszi.