Hangyafarm

Magyarország egyetlen hangyászata!

Myrmicaria brunnea

magyar neve: barna lopóhangya
♛: 12 mm (polygyn)
🐜: 6 – 8 mm
🍽️: méz + rovarok
💧: 50 – 70%
🌡️: 21 – 25°C
❄️: –

Törlés

Myrmicaria brunnea

Leírás

Önálló államalapítású, északkelet-ázsiai hangyafaj. Polygyn (többkirálynős), de egy királynővel is képes sikeresen államot alapítani. A természetben zárt erdőkben élnek, fészküket a talajba ássák, és a kiásott földet nagyon érdekes módokon használják fel. Egyrészt saját erődítményt építenek belőle, másrészt a szomszédos hangyafajok fészkét fedik be vele, ezzel szereznek stratéigai előnyt az élelemkeresésben. Ha támadás éri őket, akkor védekezésül erős kémiai anyagokat bocsátanak ki potrohukból. A királynő nagy méretű, feje és tora vörös, potroha fényesfekete. A dolgozók színmintázata hasonló, de valamivel sötétebb színűek. Potrohukat maguk alá fordítják, testtartásuk jellegzetes. Szívósak, és jól alkalmazkodnak a környezetükhöz. Agresszívek és territoriálisak, a zsákmányállatokat már létszámnál is nagyon hatékonyan kapják el, fullánkjukkal hamar semlegesítik. Népes kolóniát alapítanak, több ezer, akár tízezer dolgozóval. A királynő élettartama elérheti akár a 20 évet is!  Lassú szaporodása miatt sok türelmet igényel a kolónia indítása királynőről, ezért tartása a kezdetektől inkább a tapasztaltabbaknak ajánlott. Ha már van a bolyban 15-20 dolgozó, akkor viszont már kezdőknek is ajánlott faj lehet.

Etetés: mézzel és rovarokkal.

Szaporodás: Kezdetben lassan indul el a kolónia, sok türelmet igényel. Ilyenkor sok petét raknak le, de egy részét elfogyasztják, csak a maradékból fejlődnek dolgozók. Később felgyorsul a szaporodásuk, és a kifejlett boly már meglehetősen népes, több ezer dolgozóból áll.

Teleltetés: Trópusi hangyafaj, nem kell teleltetni, de a téli időszakban, nagyjából novembertől januárig leáll a petézéssel. Ilyenkor nem érdemes fűteni, szobahőmérséklet ajánlott, azonban aktívak maradnak, és etetni is ugyanúgy kell őket.

További információk

Tartási nehézség

,

Élőhely

Államforma

Kolóniaméret

Dolgozó kasztok

Dolgozóméret

Élelemigény

Páraigény

Teleltetés

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Myrmicaria brunnea” értékelése elsőként

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Sütik

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön ezt tudomásul veszi.