Messor minor hesperius (maggyűjtőhangya)

(7 vásárlói értékelés)

: 14 mm (monogyn)
🐜: 2 – 12 mm (polymorf)
🍽️: magok + rovarok
💧: 50 – 60%
🌡️: 21 – 28°C
❄️: –
Beszerzés alatt, hamarosan újra elérhető lesz! 

Törlés
Cikkszám: N/A Kategória:

Leírás

Kezdőknek is ajánlott, egyszerűen tartható, szobahőmérsékleten teleltethető, önálló államalapítású, monogyn (egykirálynős) maggyűjtő hangyafaj. A királynő teljesen fekete, a dolgozók feje és tora vörös színű, potrohuk fekete. Fészküket talajba ássák, általában nagyobb kövek alá, ahol néhány nagyobb kamrát alakítanak ki maguknak. Kedvelik a meleg, napos, nyílt élőhelyeket.

Messor fajokra jellemző módon ez a faj is maggyűjtő, a különböző magokat járataikban raktározzák el, és ezekből táplálkoznak később. Jól tűrik a szárazságot, tisztán tartják a környezetüket, ezért ideális faj a hangyafarmba, kezdőknek is ajánlott! Tarthatjuk őket viszonylag száraz környezetben, néhány itatót elhelyezve, így nem fognak megjelenni a penészgombák és az atkák. A Messorok a szemetet felhalmozzák, általában a kifutó legmelegebb és legszárazabb sarkában, így az könnyen eltávolítható. Polymorf faj, három különböző méretű dolgozókaszt jelenik meg náluk (minor, media, major).  A major dolgozók erősek és szívósak, ők aprítják fel a keményebb magokat, vadásznak, és ők rágják át az eleségállatok kemény páncélzatát. A minor dolgozók kicsik, ők segédkeznek az utódok nevelésében és a fészek körüli munkálatokban. Fullánkjuk fejletlen, ezért emberre nem ártalmasak, prédáikat általában erős rágóikkal semlegesítik. Nem különösebben agresszívek, azonban nagyon territoriálisak, a kifejlett bolyok minden rovart hamar semlegesítenek amely a területükre kerül. Tartsuk őket egyenletes fényviszonyok között, és óvjuk a rezgésektől, mert arra érzékenyek, a boly idegessé válik tőle, hosszú távon stresszelheti őket. Aktív faj, mindig tevékenykednek valamit a formikáriumban, így nagyon izgalmas megfigyelni őket.  Dolgozói főleg a talaj szinten keresgélnek. A királynő várható élettartama elérheti akár a 20-25 évet is.

Etetés: magokkal (magkeverék + olajos magvak: dió vagy mogyoró) és rovarokkal.

Szaporodás: Meleg hatására gyorsan szaporodnak. Első évben 40-70 dolgozót nevelnek, második évben már elérhetik a néhány száz dolgozós egyedszámot. A kifejlett bolyban több ezer dolgozó is megjelenhet. Messor fajokra jellemzően az utódok bábgubó nélkül fejlődnek, így a báb alak fehér és hangya formájú.

Teleltetés: Novembertől Februárig, 20-22°C (szobahőmérsékleten). A pihenőidőszak közben is etessük, ilyenkor nem szaporodik, de aktív marad.
Bővebb információ a teleltetésről ebben a videóban.

 

További információk

Tartási nehézség

Élőhely

Államforma

Kolóniaméret

Dolgozó kasztok

Dolgozóméret

,

Élelemigény

Páraigény

Telelő

Messor minor hesperius (maggyűjtőhangya) termékről 7 értékelés

 1. Tamás (megerősített tulajdonos)

  Nagyon korrekt eladó. A vásárlás elôtt és után is nagyon segítôkész volt. Ez a hangyafaj lesz a belépôm az új hobbimhoz. Remélem sikerrel járok! 🙂

 2. Samu

  fura de jó kis hangya 😀

 3. Csongor (megerősített tulajdonos)

  Nagyon segítőkész, korrekt és precíz.
  Ezen az úton is köszönöm!

 4. Gergő (megerősített tulajdonos)

  Velem is nagyon korrekt volt az eladó. Nem gondoltam volna hogy tényleg elkezdem én is ezt a hobbit. Végül mégis így lett. Köszönöm a gyors reagálást és szállítást.

 5. Orvos-Tóth Máté

  A királynő nálam egy idegbeteg, viszont nagyon termékeny!
  Kedzőknek csak ajánlani tudom! 😀

 6. Laczkó Gergely (megerősített tulajdonos)

  Már régóta szemezgettem ezzel a fajjal kezdőként. Gyorsan kiszállították és épségben meg is érkezett, nagyon köszönöm! 🙂

 7. Lovász Péter (megerősített tulajdonos)

  2 nap alatt megérkezett a királynő és 10-20 pete a kért kiegészítőkkel együtt, maximálisan meg vagyok elégedve. Féltem belekezdeni a hangyatartásba de most már nincs visszaút. 🙂

Mondd el a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük