Hangyafarm

Magyarország egyetlen hangyászata!

Messor angularis

: 12 mm (monogyn)
🐜: 4 – 8 mm (polymorf)
🍽️: magok + rovarok
💧: 50 – 60%
🌡️: 21 – 28°C
❄️: –

Törlés

Messor angularis

Leírás

Önálló államalapítású, monogyn (egykirálynős) afrikai hangyafaj. Fejük vörös, toruk és potrohuk fekete. Félsivatagos területeken fordulnak elő, fészküket talajba ássák, ahol néhány nagyobb kamrát alakítanak ki maguknak. Kedvelik a meleg, napos környezetet.

Messor fajokra jellemző módon ez a faj is maggyűjtő, a különböző magokat járataikban raktározzák el, és ezekből táplálkoznak később. Jól tűrik a szárazságot, tisztán tartják a környezetüket, ezért ideális faj a hangyafarmba, kezdőknek is ajánlott! Tarthatjuk őket viszonylag száraz környezetben, néhány itatót elhelyezve, így nem fognak megjelenni a penészgombák és az atkák. A Messorok a szemetet felhalmozzák, általában a kifutó legmelegebb és legszárazabb sarkában, így az könnyen eltávolítható. Polymorf faj, három különböző méretű dolgozókaszt jelenik meg náluk (minor, media, major).  A major dolgozók erősek és szívósak, ők aprítják fel a keményebb magokat, vadásznak, és ők rágják át az eleségállatok kemény páncélzatát. A minor dolgozók kicsik, ők segédkeznek az utódok nevelésében és a fészek körüli munkálatokban. Fullánkjuk fejletlen, ezért emberre nem ártalmasak, prédáikat általában erős rágóikkal semlegesítik. Nem különösebben agresszívek, azonban nagyon territoriálisak, a kifejlett bolyok minden rovart hamar semlegesítenek amely a területükre kerül. Tartsuk őket egyenletes fényviszonyok között, és óvjuk a rezgésektől, mert arra érzékenyek, a boly idegessé válik tőle, hosszú távon stresszelheti őket. Aktív faj, mindig tevékenykednek valamit a formikáriumban, így nagyon izgalmas megfigyelni őket.  Dolgozói főleg a talaj szinten keresgélnek. A királynő várható élettartama elérheti akár a 20-25 évet is.

Etetés: magokkal (magkeverék + olajos magvak: dió vagy mogyoró) és rovarokkal.

Szaporodás: Meleg hatására gyorsan szaporodnak. Első évben 40-70 dolgozót nevelnek, második évben már elérhetik a néhány száz dolgozós egyedszámot. A kifejlett bolyban több ezer dolgozó is megjelenhet. Messor fajokra jellemzően az utódok bábgubó nélkül fejlődnek, így a báb alak fehér és hangya formájú.

Teleltetés: Trópusi faj, nem kell teleltetni.

További információk

Tömeg 0.025 kg
Méretek 16 × 1.6 × 1.6 cm
Tartási nehézség

,

Élőhely

Államforma

Kolóniaméret

Dolgozó kasztok

Dolgozóméret

Élelemigény

Páraigény

Teleltetés

Messor angularis termékről 3 értékelés

  1. N.Mátyás G. (megerősített tulajdonos)

    Ezzel a hangyával meg vagyok elégedve.Nagy méretű, nekem úgy érkezett,hogy jobb csáp nélkül de ez nem baj legalább élve. Én 1-5 dolgozóval rendeltem de egyet se kaptam legalább 5-15 fiasítással jött és egy lárva van.

  2. N.Mátyás G.

    Meghalt! 5 hónapja rendeltük 🙁

  3. Peti (megerősített tulajdonos)

    Nagyon egyszerűen tartahtó faj. Én nekem soha nem volt bajom vele viszont nem nagyon szereti ha sokat van nézegetve télen is szaporodik amit nagyon szeretek benne én meg vagyok vele elégedve!

Mondd el a véleményed

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Sütik

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön ezt tudomásul veszi.