Hangyakereső kezdőknek

Számos különböző hangyafaj létezik, különböző tulajdonságokkal és tartási igényekkel. Mindenek előtt a hozzád legjobban illő hangyafajt kell megtalálnod! Ha hosszútávon gondolkodsz a hangyák tartásában, akkor először a teleltetési igényeiket kell mérlegelned.

A hazai hangyafajok a hideg időszakban téli álmot alszanak. Ilyenkor lehúzódnak a föld alá, anyagcseréjük lelassul, és egészen tavaszig csak vizet vesznek magukhoz, élelmet nem. Ezt a pihenőidőszakot otthon tartás esetén is biztosítanunk kell számukra, hogy a királynő megfelelően tudjon pihenni. A teleltetés nagyon fontos, egyik évben sem hanyagolható el, különben a királynő petézése leállhat, vagy élettartama megrövidülhet!

  • Az észak-európai fajoknak (ide tartoznak a hazaiak is) 5-8°C-os pihentetésre van szükségük novembertől márciusig. Amennyiben hosszú távon gondolkodsz az adott faj tartásában, csak akkor válassz ilyen fajt, ha biztosítani tudod nekik a megfelelő teleltetést, amit a stabil körülmények miatt hűtőben szoktunk kivitelezni.
  • A dél-európai fajok ennél enyhébb teleltetést igényelnek, 15-18°C-on, ez sokszor nehezebben megvalósítható, mint a hűtőben teleltetés, mert a normál hűtők általában ennél hidegebb tartományban hűtenek. A mediterrán fajokat ezért borhűtőben szoktuk teleltetni, vagy olyan helyiségben, amely télen éppen a kívánt hőmérsékletet tudja biztosítani (padlás, pince, tároló, stb…). Ezek a fajok a passzív időszakban is igényelnek némi élelmet, mozgásuk azonban lelassul, és nem szaporodnak.
  • A teleltetést nem igénylő fajoknál két eset lehetséges. Vagy szobahőmérsékleten telelnek 20-22°C-on, 2-3 hónapig, közben aktívak maradnak, etetést igényelnek, de nem szaporodnak; vagy pedig egész évben aktívak és szaporodóképesek maradnak. Ezeket a fajokat viszont ajánlott nyáron fűteni (pl.: fűtőlappal, fűtőszállal vagy lámpával), hogy megfelelő hőmérsékletet biztosíthassunk számukra.

Milyen telelési igényű fajt szeretnél tartani?