Hangyafarm

Magyarország egyetlen hangyászata!

Gyakoriság

Melyek a leggyakoribb és a legritkább fajok? Sokakat érdekel ez a téma, de a hangyák gyakorisága igen eltérő lehet. Egyes fajok tömegesen el tudnak terjedni adott területeken, míg más fajokkal sokkal ritkábban találkozhatunk.

Mivel évről évre egyre többet tudunk a hangyákról, így az összegyűjtött adatokból egyre átfogóbb képet kaphatunk elterjedésükről és gyakoriságukról. Ezen a diagrammon láthatjátok a hazánkban leggyakrabban megtalált és meghatározott hangyafajokat.

Ezek az adatok sajnos nem a hazai hangyák tényleges gyakoriságát mutatják! Ez jól látható abból is, hogy a találatok számát magasan vezeti a Camponotus vagus, amely bár országszerte gyakori faj, valószínűleg nem ez a leggyakoribb hangya hazánkban. Viszont az egyedek nagy méretűek és népes kolóniát alapít, így jóval gyakrabban veszik észre az emberek és rögzítenek találatokat ennél a fajnál. Ráadásul ez a faj fotóról is egyszerűen határozható, ezért a találatok nagyobb számban kerülnek rögzítésre, mint más fajoknál.

Fentiekből következik, hogy sokkal nehezebb a dolgunk, ha a hazai legritkább hangyafajokat szeretnénk számszerűsíteni. Ezeknek a megtalálását jelentősen nehezíti rejtett életmódjuk, apró méretük, vagy egyes fajcsoportokban a nehéz megkülönböztethetőség, nehéz meghatározhatóság. A határozásuk gyakran fejlett technikai hátteret és megfelelő szaktudást igényel, amire csak keveseknek van lehetősége, tehát elég kevés adat áll a rendelkezésünkre ahhoz, hogy átfogó képet kaphassunk gyakoriságukról. Bár a legritkább fajokat is összegyűjtöttük a rendelkezésünkre álló adatokból, ezt a diagrammot kérjük fenntartásokkal kezelni. Viszont igyekszünk majd évről évre pontosítani rajta, hogy idővel egyre valósabb képet tükrözhessen. 

Készítette: Bakos Ádám, adatgyűjtés: Kószás Daniella
Források: Bakos Ádám több éves adatai, izeltlabuak.hu, iNaturalist.org
Az adatok 17 év megfigyeléseiből származnak 2023.09.20.-ig.

Sütik

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön ezt tudomásul veszi.