Hangyafarm

Magyarország egyetlen hangyászata!

Formica lemani

magyar neve: hegyi rabszolgahangya
: 9 mm (polygyn)
🐜: 4-5 mm
🍽️: méz + rovarok
💧: 50 – 60%
🌡️: 21 – 26°C
❄️: November – Március (5 – 8 °C)

Törlés

Formica lemani

Leírás

Önálló államalapítású, polygyn (többkirálynős), fürge hangyafaj. A dolgozók és a királynők teste egyaránt teljesen fekete, a királynők testfelülete fényes, a 4-6 mm-es dolgozóké enyhén fényes. Lábaik sárgásbarnák. Talajban fészkelnek, kedvelik a párás fészkelőhelyeket kövek vagy holtfák alatt. Dolgozói a talaj szinten és az aljnövényzetben keresgélnek élelem után. Több ezer egyedből álló kolóniát alapítanak. A kifejlett bolyban lehetnek 1-2 mm-es eltérések a dolgozók méretében. Ennek ellenére morfológiailag nem különböznek egymástól a dolgozók, tehát nem polimorf faj, csak egy dolgozó alak van jelen náluk. Erős rágóik mellett előszeretettel védekeznek hangyasavval, ezért a kifejlett kolóniát érdemes valamilyen nagy légterű, jól szellőző, és talajjal rendelkező formikáriumban tartani, amely felszívja a védekezésül használt hangyasavat, ha élő eleséggel etetünk.

Rabszolgafaj, tehát dolgozóit és lárváit bátran adoptálhatjuk rabszolga tartó Formica fajoknak, vagy amazonhangyának (Polyergus rufescens).

Etetés: Mézzel és rovarokkal.

Szaporodás: Meleg hatására gyorsan szaporodnak. Első évben 20-40 dolgozót nevelnek, második évben azonban már elérhetik akár a 100 dolgozós egyedszámot is. A kifejlett bolyban több ezer dolgozó is megjelenhet. Formica fajokra jellemzően az ősz közeledtével már nem rak új petéket a királynő, az áttelelés alatt nincsen telelő lárvájuk, sem más szaporulatuk, fiasítás nélkül telelnek. A következő évben tavasszal a meleg hatására kezd petézni újra a királynő. A dolgozóik bábgubóból kelnek ki, petétől a dolgozóig nagyjából 4-6 hét a szaporodási idejük hőmérséklettől, és tápláléktól függően.

Teleltetés: 5-8°C-on, November végétől Március végéig.
Bővebb információ a teleltetésről ebben a videóban.

További információk

Tartási nehézség

Élőhely

Államforma

Kolóniaméret

Dolgozó kasztok

Dolgozóméret

Élelemigény

Páraigény

Telelő

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Formica lemani” értékelése elsőként

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Sütik

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön ezt tudomásul veszi.