Hangyafarm

Magyarország egyetlen hangyászata!

Formica cunicularia

magyar neve: gyakori rabszolgahangya
: 8-10 mm (monogyn)
🐜: 5 mm
🍽️: méz + rovarok
💧: 50 – 60%
🌡️: 21 – 28°C
❄️: November – Március (5 – 8 °C)

Törlés

Formica cunicularia

Leírás

Kis kolóniában félénk, nagy kolóniában agresszív, önálló államalapítású, egykirálynős (monogyn), ritkán többkirálynős (polygyn) hangyafaj. Fogságban tartásnál általában egy királynővel szokott jól működni. Napos mezőkön, erdőszéleken fészkel, meleg hőmérséklet mellett igen fürge. A királynő feje és potroha mattfekete, torán vöröses foltok láthatóak, főleg a hasi oldalon elöl és hátul. A dolgozók tora vörös, füstös fekete foltokkal, emiatt első ránézésre egészen sötétnek tűnik. Nyílt helyeken talajban fészkel, talaj szinten, a növényzetben és a fákon egyaránt keresgélnek élelem után. Dolgozói átlagosan 5 mm-esek, a kifejlett bolyban lehetnek 1-2 mm-es eltérések a dolgozók méretében. Ennek ellenére morfológiailag nem különböznek egymástól a dolgozók, tehát nem polimorf faj, csak egy dolgozó alak van jelen náluk. Erős rágóik mellett előszeretettel védekeznek hangyasavval, ezért a kifejlett kolóniát érdemes valamilyen nagy légterű, jól szellőző, és talajjal rendelkező formikáriumban tartani, amely felszívja a védekezésül használt hangyasavat, ha élő eleséggel etetünk. Több ezer egyedből álló kolóniát alapítanak.

Rabszolgafaj, tehát dolgozóit és lárváit bátran adoptálhatjuk rabszolga tartó Formica fajoknak, vagy amazonhangyának (Polyergus rufescens).

Etetés: Mézzel és rovarokkal.

Szaporodás: Meleg hatására gyorsan szaporodnak. Első évben 20-40 dolgozót nevelnek, második évben azonban már elérhetik akár a 100 dolgozós egyedszámot is. A kifejlett bolyban több ezer dolgozó is megjelenhet. Formica fajokra jellemzően az ősz közeledtével már nem rak új petéket a királynő, az áttelelés alatt nincsen telelő lárvájuk, sem más szaporulatuk, fiasítás nélkül telelnek. A következő évben tavasszal a meleg hatására kezd petézni újra a királynő. A dolgozóik bábgubóból kelnek ki, petétől a dolgozóig nagyjából 4-6 hét a szaporodási idejük hőmérséklettől, és tápláléktól függően.

Teleltetés: 5-8°C-on, November végétől Március végéig.
Bővebb információ a teleltetésről ebben a videóban.

További információk

Tömeg 0.025 kg
Méretek 16 × 1.6 × 1.6 cm
Tartási nehézség

Élőhely

Államforma

Kolóniaméret

Dolgozó kasztok

Dolgozóméret

Élelemigény

Páraigény

Teleltetés

Formica cunicularia termékről 1 értékelés

  1. M. Kende

    első évben viszonylag lassan szaprodnak, kedvelik a meleget és nagyon gyorsak

Mondd el a véleményed

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Sütik

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön ezt tudomásul veszi.