ANTSITE.EU

Check the antsite!

Stenamma debile

magyar neve: avarhangya
: 3,5 mm (monogyn)
🐜: 2,5 – 3 mm
🍽️: méz + rovarok
💧: 60 – 80%
🌡️: 21 – 24°C
❄️: November – Március ( 5-8°C)

Clear

Stenamma debile

Description

Kis méretű, meglehetősen ritka hangyafaj, mely általában mindössze száz dolgozóból álló kolóniát alapít. Kis helyen is elfér hosszú távon az egész kolónia. A természetben talajban fészkelnek, sűrű, lombhullató erdőkben, kedvelik a magasabb párát és a stabilabb hőmérsékletet, a nem túl meleg nyarat és nem túl hideg telet. Önálló állmalapítású, egykirálynős (monogyn). A királynő és a dolgozók egyaránt barnásfekete vagy barnásvöröses színűek, fejük és toruk redőzött, potrohuk fényesebb és világosabb, lábaik sárgásak. Szemük apró, látásuk fejletlen. Tartásuk kezdőknek is ajánlott, azonban apró méretük és lassú szaporodásuk miatt különös türelmet és odafigyelést igényelnek. Dolgozói félénkek, meghúzódók, kerülik a konfliktust más hangyafajokkal és rovarokkal, ezért kizárólag elhullott rovarokkal érdemes etetni őket, mert nem vadásznak élő eleségre. Amikor védekeznek, akkor összegömbölyödnek és mozdulatlanná válnak. Ha elmúlik a veszély újra felkelnek, és elmenekülnek.

Etetés: Méz illetve rovarok mellett adhatunk nekik időnként kis mennyiségben olajos magvakat is (pl.: dió, mogyoró, napraforgómag), hogy meg legyen minden szükséges táplálékuk.

Szaporodás: Nem túl szapora faj, első évben mindössze 3-10 dolgozót nevelnek. második évben már elérhetik a 30-50 dolgozós egyedszámot. A kifejlett bolyban mindössze száz dolgozó jelenik meg általában. Az utódok bábgubó nélkül fejlődnek, így a báb alak fehér és hangya formájú.

Teleltetés: November végétől Márciusig ajánlott teleltetni, 5-8°C-on.
Bővebb információ a teleltetésről ebben a videóban.

Additional information

Tartási nehézség

,

Élőhely

Államforma

,

Kolóniaméret

Dolgozó kasztok

Dolgozóméret

Élelemigény

Páraigény

,

Telelő

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Stenamma debile”

Your email address will not be published.

Sütik

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön ezt tudomásul veszi.