ANTSITE.EU

Check the antsite!

Ponera coarctata

magyar neve: fekete barázdáshangya
: 4 mm (polygyn)
🐜: 3 – 3,5 mm
🍽️: apró rovarok (pl: ugróvillás)
💧: 60 – 80%
🌡️: 20 – 24°C
❄️: November – Március (6-8°C)

Clear

Ponera coarctata

Description

Ritka, apró méretű, talajban fészkelő, polygyn (többkirálynős) hangyafaj. Portyázó államalapítású, ezért királynő a kezdeti időszakban is igényli az etetést. A természetben párásabb erdőtalajban élnek, melyben hosszúkás, fényesfekete testükkel könnyedén mozognak. A dolgozóknak igen apró szeme van, de élőhelyükön nincs is szükségük jó látásra. Kizárólag ragadozó életmódot folytatnak, apróbb rovarokra, például ugróvillásra vadásznak. Áldozataikat fullánkjukkal bénítják meg. Magas páratartalmat igényelnek, talajnak ezért kókuszrostot vagy tőzeget javaslunk, ami megköti a párát. A talajba telepíthetünk ugróvillásokat és ászkarákokat is, melyek egyaránt szolgálnak táplálékként, illetve segítségükkel megelőzhetjük az atkák és gombák elszaporodását. Az eleségállatokat szerves hulladékkal és cukorral vagy mézzel etethetjük, mely a párás környezetben előidézi a gombák elszaporodását, amelyet elfogyasztanak. Nem képesek mászni az üvegen és a csúszós felületeken, viszont magas páraigényük miatt nem ajánlott nyitott terráriumban tartani őket, mert azok könnyebben kiszáradnak, mint a teljesen zártak. A hangyafaj tartása nem ajánlott hagyományos formikáriumokban, javasoljuk inkább a kényes fajokhoz kifejlesztett egyedi farmunkat: ((link hamarosan)).
A kolónia indítása királynőről nehézkes, kisebb csapattal valamivel egyszerűbb, de még kevés ismeretünk van róla, ezért nem tartozik az egyszerűen tartható fajok közé!
Csak tapasztaltaknak ajánlott hangyafaj! 

Etetés: Mézzel és kisebb méretű rovarokkal.

Szaporodás: A kolónia kezdetben lassan szaporodik, nehezen indul el, de a harmadik évben már elérhetik a kifejlett állapotot. Ilyenkor a kolónia egyedszáma maximum száz dolgozóból áll.

Teleltetés: November végétől Márciusig ajánlott teleltetni, 5-8°C-on.
Bővebb információ a teleltetésről ebben a videóban.

Additional information

Tartási nehézség

Élőhely

Államforma

Kolóniaméret

Dolgozó kasztok

Dolgozóméret

Páraigény

Telelő

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Ponera coarctata”

Your email address will not be published.

Sütik

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön ezt tudomásul veszi.