ANTSITE.EU

Check the antsite!

Polyrhachis rastellata (weaver ant)

magyar neve: indonéz horgashangya
: 7-8 mm (polygyn)
🐜: 5-6 mm
🍽️: méz + rovarok
💧: 50 – 80%
🌡️: 24 – 30°C
❄️: –

Clear

Polyrhachis rastellata (weaver ant)

Description

Látványos, népszerű, önálló államalapítású hangyafaj. Fészküket a talajszinten lárváik által kiválasztott szövetszerű anyagból szövik, ilyenkor lárvájukat rágóik közé fogva viszik magukkal, és eszközként használva építik fel élőhelyüket. A fészeképítés közben mindenféle építőanyagot felhasználnak, amihez csak hozzájutnak: leveleket, talajdarabokat, vagy bármilyen egyéb berendezési tárgyakat. Az agresszív, territoriális dolgozók között rendkívüli együttműködés figyelhető meg a fészeképítés és a vadászat során. Prédájukat erős rágóikkal és hangyasavval semlegesítik. Nagyon találékony faj, 6-8 mm-es, hamvasfekete dolgozói kitűnően másznak, és nagy területet járnak be keresgélés közben, így minden élelmet elfogyasztanak amit találnak, akár a talajszinten, akár növényeken vagy ágakon. Többkirálynős (polygyn), az egyes királynők viszont nem raknak le nagy mennyiségű petét egyszerre, ezért viszonylag lassan növekszik a kolónia egyedszáma. Ezt meggyorsíthatjuk ha fűtjük őket fűtőlappal, fűtőszállal vagy lámpával, általában ők maguk is szeretnek a melegebb helyekre fészkelni, ezért annak ellenére, hogy a természetben többnyire talajszinten fészkelnek, formikáriumban fűtéssel fel lehet csalni őket a lombkoronaszintre is (például egy halott bonsai fára). Egyetlen hátránya a királynő rövid élettartama, amely nagyjából 2,5-5 év szokott lenni fogságban tartásnál, de nagyjából 1-1,5 év után már elérhetik a többszáz fős egyedszámot, és így kifejlett kolóniát alapíthatnak ideális körülmények között. Leleményesek, a legtöbb problémát megoldják maguk, ezért ajánljuk kezdőknek is ezt a hangyafajt, különösen kisebb csapatként, 15-25 dolgozóval. Ilyenkor egyből betelepíthetőek nyitott kémcsővel egy berendezett kifutóba vagy terráriumba, utóbbinál azonban ügyelni kell a megfelelő szökésvédelemre!

Etetés: Mézzel és rovarokkal

Szaporodás: Eleinte lassan fejlődik a kolónia, sok türelmet és odafigyelést igényel. A kifejlett boly azonban már megfelelő ütemben szaporodik, egyedszáma elérheti a néhány ezer dolgozót is.

Teleltetés: Trópusi hangyafaj, nem kell teleltetni.

Additional information

Tartási nehézség

Élőhely

Államforma

Kolóniaméret

Dolgozó kasztok

Dolgozóméret

Élelemigény

Páraigény

Telelő

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Polyrhachis rastellata (weaver ant)”

Your email address will not be published.

Sütik

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön ezt tudomásul veszi.