ANTSITE.EU

Check the antsite!

Polyrhachis latona

: 13 mm (monogyn)
🐜: 8 mm
🍽️: méz + rovarok
💧: 50 – 80%
🌡️: 24 – 30°C
❄️: –

Clear

Polyrhachis latona

Description

Látványos, önálló államalapítású hangyafaj. Fészküket a talajszinten lárváik által kiválasztott szövetszerű anyagból szövik, ilyenkor lárvájukat rágóik közé fogva viszik magukkal, és eszközként használva építik fel élőhelyüket. A fészeképítés közben mindenféle építőanyagot felhasználnak, amihez csak hozzájutnak: leveleket, talajdarabokat, vagy bármilyen egyéb berendezési tárgyakat. Az agresszív, territoriális dolgozók között rendkívüli együttműködés figyelhető meg a fészeképítés és a vadászat során. Prédájukat erős rágóikkal és hangyasavval semlegesítik. Nagyon találékony faj, 8 mm-es, fekete dolgozói kitűnően másznak, és nagy területet járnak be keresgélés közben, így minden élelmet elfogyasztanak amit találnak, akár a talajszinten, akár növényeken vagy ágakon. Ez a faj egykirálynős (monogyn), és mindössze pár száz dolgozóból álló kolóniát alapít, így ideális az otthoni tartásra, nem fognak túlnőni rajtunk. A szaporodásukat meggyorsíthatjuk, ha fűtjük őket fűtőlappal, fűtőszállal vagy lámpával, általában ők maguk is szeretnek a melegebb helyekre fészkelni, ezért annak ellenére, hogy a természetben többnyire talajszinten fészkelnek, formikáriumban fűtéssel fel lehet csalni őket a lombkoronaszintre is (például egy halott bonsai fára). Egyetlen hátránya a királynő rövid élettartama, amely nagyjából 2,5-5 év szokott lenni fogságban tartásnál, de nagyjából 1-1,5 év után már elérhetik a néhányszáz fős egyedszámot, és így kifejlett kolóniát alapíthatnak ideális körülmények között. Leleményesek, a legtöbb problémát megoldják maguk, ezért ajánljuk kezdőknek is ezt a hangyafajt, de csak kisebb kolóniaként. Ilyenkor már egyből betelepíthetőek nyitott kémcsővel egy berendezett kifutóba vagy terráriumba, utóbbinál azonban ügyelni kell a megfelelő szökésvédelemre! Királynőről vagy néhány dolgozóról indítva csak tapasztaltabbaknak ajánlott faj! 

Etetés: Mézzel és rovarokkal

Szaporodás: Eleinte lassan fejlődik a kolónia, különösen nagy mérete miatt sok türelmet és odafigyelést igényel. A kifejlett boly azonban már megfelelő ütemben szaporodik, és mindössze néhány száz dolgozóból álló kolóniát alapít.

Teleltetés: Trópusi hangyafaj, nem kell teleltetni.

Additional information

Weight 0.025 kg
Dimensions 16 × 1.6 × 1.6 cm
Tartási nehézség

,

Habitat

Államforma

Kolóniaméret

Dolgozó kasztok

Dolgozóméret

Élelemigény

Páraigény

Wintering

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Polyrhachis latona”

Your email address will not be published.

Sütik

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön ezt tudomásul veszi.