ANTSITE.EU

Check the antsite!

Polyrhachis dives (weaver ant)

6-8 mm-es dolgozói kitűnően másznak és nagy területet járnak be keresgélés közben. Leleményesek, a legtöbb problémát megoldják maguk, ezért ajánljuk kezdőknek is ezt a hangyafajt. Többkirálynős hangyafaj, az egyes királynők viszont nem raknak le nagy mennyiségű petét egyszerre, ezért viszonylag lassan növekszik a kolónia egyedszáma. Ezt meggyorsíthatjuk ha fűtjük őket, általában ők maguk is szeretnek a melegre fészkelni. Fészküket a formikáriumban talált építőanyagokból, illetve a lárvák által kibocsátott, szövetszerű anyagból építik fel. Ilyenkor lárvájukat szájukba fogva viszik magukkal, és eszközként használva szövik össze az alapanyagokat.

Clear

Polyrhachis dives (weaver ant)

Description

Látványos, népszerű, önálló államalapítású hangyafaj. Fészküket a talajszinten lárváik által kiválasztott szövetszerű anyagból szövik, ilyenkor lárvájukat rágóik közé fogva viszik magukkal, és eszközként használva építik fel élőhelyüket. A fészeképítés közben mindenféle építőanyagot felhasználnak, amihez csak hozzájutnak: leveleket, talajdarabokat, vagy bármilyen egyéb berendezési tárgyakat. Az agresszív, territoriális dolgozók között rendkívüli együttműködés figyelhető meg a fészeképítés és a vadászat során. Prédájukat erős rágóikkal és hangyasavval semlegesítik. Nagyon találékony faj, 6-8 mm-es, hamvasfekete dolgozói kitűnően másznak, és nagy területet járnak be keresgélés közben, így minden élelmet elfogyasztanak amit találnak, akár a talajszinten, akár növényeken vagy ágakon. Többkirálynős (polygyn), az egyes királynők viszont nem raknak le nagy mennyiségű petét egyszerre, ezért viszonylag lassan növekszik a kolónia egyedszáma. Ezt meggyorsíthatjuk ha fűtjük őket fűtőlappal, fűtőszállal vagy lámpával, általában ők maguk is szeretnek a melegebb helyekre fészkelni, ezért annak ellenére, hogy a természetben többnyire talajszinten fészkelnek, formikáriumban fűtéssel fel lehet csalni őket a lombkoronaszintre is (például egy halott bonsai fára). Egyetlen hátránya a királynő rövid élettartama, amely nagyjából 2,5-5 év szokott lenni fogságban tartásnál, de nagyjából 1-1,5 év után már elérhetik a többszáz fős egyedszámot, és így kifejlett kolóniát alapíthatnak ideális körülmények között. Leleményesek, a legtöbb problémát megoldják maguk, ezért ajánljuk kezdőknek is ezt a hangyafajt, különösen kisebb csapatként, 15-25 dolgozóval. Ilyenkor egyből betelepíthetőek nyitott kémcsővel egy berendezett kifutóba vagy terráriumba, utóbbinál azonban ügyelni kell a megfelelő szökésvédelemre!

Etetés: Mézzel és rovarokkal

Szaporodás: Eleinte lassan fejlődik a kolónia, sok türelmet és odafigyelést igényel. A kifejlett boly azonban már megfelelő ütemben szaporodik, egyedszáma elérheti a néhány ezer dolgozót is.

Teleltetés: Trópusi hangyafaj, nem kell teleltetni.

 

Additional information

Weight 0.025 kg
Dimensions 16 × 1.6 × 1.6 cm
Tartási nehézség

Habitat

Államforma

Kolóniaméret

Dolgozóméret

Dolgozó kasztok

Élelemigény

Páraigény

,

Wintering

3 reviews for Polyrhachis dives (weaver ant)

 1. Jónás Gergely Péter

  Nagyon érdekes faj és nagyon nagyon szépek. Tapasztalataim szerint az első peték megjelenéséig sokat kell várni és türelmesnek lenni, de ha ez meg van akkor fél hónap alatt megjelennek az első peték. A peték viszonylag közepes sebességgel fejlődnek ki dolgozóvá. A meleget kedvelik. Általában a legtöbb problémát elintézik maguk. A cukros víz a kedvencük, nagyon imádják. A dolgozók agresszívak és nagyon erős terület őrzés jellemző rájuk. Szívósak és erősek. Ajánlom az olyan kezdőknek akiknek ez lenne az első nem telelő fajuk. Amit nagyon fontos tudni róluk:
  – ~26°C-ot igényelnek
  -sok rovart igényelnek, főleg a lárvák miatt
  -a cukros vizet nagyon szeretik, de a virágmézet sem vetik meg
  -nagyon jól másznak az üvegen és egyéb felületeken, szökésgátló ajánlott
  -a pára ~60-80%-os legyen, ez fontos mert csak akkor másznak ki a fészkükből, ha meg van a kellő páratartalom.
  Viszonylag egész könnyen tartható faj, bár ha természetes szőtt fészket szeretnél tőlük látni, akkor egy kicsit több tapasztalatot igényel. A fészekhez tisztasági okok miatt ajánlom a kókuszrostot vagy az erdőtalajt/tőzeget.🙂🐜

 2. Gebei Nagy Bálint

  Én imádom a mag gyüjtő hangyákat pl: Camponotus piceust.

  Ennek a hangyákat kell egy olyan tárgy mint pl:bonsie,jukacos mini piramis amire tudnak szőni.

 3. Kovács Tamás (verified owner)

  Miután megjött rá kb 2 hónapra az mind a 6 dolgozója elhullott. 26-28 fok körül volt tartva 2 naponta friss eleséget kaptak(tücsköt). A dolgozok elhullottak, a királynő egyedül maradt a petékkel nem foglalkozik. Szerintem még egy kis idő és a kiràlynő is eltávozik.

Add a review

Your email address will not be published.

Sütik

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön ezt tudomásul veszi.