ANTSITE.EU

Check the antsite!

Pogonomyrmex rugosus

magyar neve: ráncos aratóhangya
: 12 mm (polygyn)
🐜: 6 – 10 mm (polymorf)
🍽️: magok + rovarok
💧: 50 – 60%
🌡️: 24 – 30°C
❄️:  December – Február (15-18°C)

Clear

Pogonomyrmex rugosus

Description

Önálló államalapítású, polygyn (többkirálynős) hangyafaj, de egy királynővel is sikeresen alapít kolóniát. Természetes élőhelyén kiterjedt fészkét talajba ássa, kedveli a meleg, napos, nyitott élőhelyeket. A királynő és a dolgozók feje és tora barnásfekete, potrohuk világosabb, barnás színű.

Az amerikai Pogonomyrmex fajokra jellemző módon ez a faj is  maggyűjtő, a különböző magokat járataikban raktározzák el, és ezekből táplálkoznak később. Jól tűrik a szárazságot, tisztán tartják a környezetüket, ezért ideális faj a hangyafarmba! Tarthatjuk őket viszonylag száraz környezetben, néhány itatót elhelyezve, így nem fognak megjelenni a penészgombák és az atkák. A szemetet felhalmozzák, általában a kifutó legmelegebb és legszárazabb sarkában, így az könnyen eltávolítható. Polymorf faj, három különböző méretű dolgozókaszt jelenik meg náluk (minor, media, major).  A major dolgozók erősek és szívósak, ők aprítják fel a keményebb magokat, vadásznak, védelmezik a boly bejáratait, és ők rágják át az eleségállatok kemény páncélzatát is. A minor dolgozók kicsik, ők segédkeznek az utódok nevelésében és a fészek körüli munkálatokban. Prédáikat általában erős rágóikkal semlegesítik. Nem különösebben agresszívek, azonban nagyon territoriálisak, a kifejlett bolyok minden rovart hamar semlegesítenek amely a területükre kerül. Tartsuk őket egyenletes fényviszonyok között, és óvjuk a rezgésektől, mert arra érzékenyek, a boly idegessé válik tőle, hosszú távon stresszelheti őket. Aktív faj, mindig tevékenykednek valamit a formikáriumban, így nagyon izgalmas megfigyelni őket.  Dolgozói főleg a talaj szinten keresgélnek. A királynő szívós, várható élettartama elérheti akár a 15-20évet is. Népes, több ezer egyedből álló kolóniát alapítanak.

Etetés: magokkal (magkeverék + olajos magvak: dió vagy mogyoró) és rovarokkal.

Szaporodás: Meleg hatására gyorsan szaporodnak. Első évben 40-70 dolgozót nevelnek, második évben már elérhetik a néhány száz dolgozós egyedszámot. A kifejlett bolyban több ezer dolgozó is megjelenhet. Pogonomyrmex fajokra jellemzően az utódok bábgubó nélkül fejlődnek, így a báb alak fehér és hangya formájú.

Teleltetés: Enyhe teleltetést igényel, decembertől februárig 15-18°C-on.
Bővebb információ a teleltetésről ebben a videóban.

Additional information

Weight 0.025 kg
Dimensions 16 × 1.6 × 1.6 cm
Tartási nehézség

,

Habitat

Államforma

Kolóniaméret

Dolgozó kasztok

Dolgozóméret

,

Élelemigény

Páraigény

Wintering

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Pogonomyrmex rugosus”

Your email address will not be published.

Sütik

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön ezt tudomásul veszi.