ANTSITE.EU

Check the antsite!

Pogonomyrmex californicus

magyar neve: kaliforniai aratóhangya
: 12 mm (polygyn)
🐜: 6 – 10 mm
🍽️: magok + rovarok
💧: 50 – 60%
🌡️: 24 – 30°C
❄️:  December – Február (15-18°C)

Clear

Pogonomyrmex californicus

Description

Önálló államalapítású, polygyn (többkirálynős) hangyafaj, de egy királynővel is sikeresen alapít kolóniát. Természetes élőhelyén kiterjedt fészkét talajba ássa, kedveli a meleg, napos, nyitott élőhelyeket. A királynő élénk, sárgásvöröses színezetű, a dolgozók feje és tora vöröses, potrohuk fekete.

Az amerikai Pogonomyrmex fajokra jellemző módon ez a faj is  maggyűjtő, a különböző magokat járataikban raktározzák el, és ezekből táplálkoznak később. Jól tűrik a szárazságot, tisztán tartják a környezetüket, ezért ideális faj a hangyafarmba! Tarthatjuk őket viszonylag száraz környezetben, néhány itatót elhelyezve, így nem fognak megjelenni a penészgombák és az atkák. A szemetet felhalmozzák, általában a kifutó legmelegebb és legszárazabb sarkában, így az könnyen eltávolítható. Prédáikat általában erős rágóikkal semlegesítik. Nem különösebben agresszívek, azonban nagyon territoriálisak, a kifejlett bolyok minden rovart hamar semlegesítenek amely a területükre kerül. Tartsuk őket egyenletes fényviszonyok között, és óvjuk a rezgésektől, mert arra érzékenyek, a boly idegessé válik tőle, hosszú távon stresszelheti őket. Aktív faj, mindig tevékenykednek valamit a formikáriumban, így nagyon izgalmas megfigyelni őket.  Dolgozói főleg a talaj szinten keresgélnek. A királynő szívós, várható élettartama elérheti akár a 15-20évet is. Népes, több ezer egyedből álló kolóniát alapítanak.

Etetés: magokkal (magkeverék + olajos magvak: dió vagy mogyoró) és rovarokkal.

Szaporodás: Meleg hatására gyorsan szaporodnak. Első évben 40-70 dolgozót nevelnek, második évben már elérhetik a néhány száz dolgozós egyedszámot. A kifejlett bolyban több ezer dolgozó is megjelenhet. Pogonomyrmex fajokra jellemzően az utódok bábgubó nélkül fejlődnek, így a báb alak fehér és hangya formájú.

Teleltetés: Enyhe teleltetést igényel, decembertől februárig 15-18°C-on.
Bővebb információ a teleltetésről ebben a videóban.

Additional information

Tartási nehézség

Élőhely

Államforma

Kolóniaméret

Dolgozó kasztok

Dolgozóméret

Élelemigény

Páraigény

Telelő

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Pogonomyrmex californicus”

Your email address will not be published.

Sütik

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön ezt tudomásul veszi.