ANTSITE.EU

Check the antsite!

Myrmicaria brunnea

magyar neve: barna lopóhangya
♛: 12 mm (polygyn)
🐜: 6 – 8 mm
🍽️: méz + rovarok
💧: 50 – 70%
🌡️: 21 – 25°C
❄️: –

Clear

Myrmicaria brunnea

Description

Önálló államalapítású, északkelet-ázsiai hangyafaj. Polygyn (többkirálynős), de egy királynővel is képes sikeresen államot alapítani. A természetben zárt erdőkben élnek, fészküket a talajba ássák, és a kiásott földet nagyon érdekes módokon használják fel. Egyrészt saját erődítményt építenek belőle, másrészt a szomszédos hangyafajok fészkét fedik be vele, ezzel szereznek stratéigai előnyt az élelemkeresésben. Ha támadás éri őket, akkor védekezésül erős kémiai anyagokat bocsátanak ki potrohukból. A királynő nagy méretű, feje és tora vörös, potroha fényesfekete. A dolgozók színmintázata hasonló, de valamivel sötétebb színűek. Potrohukat maguk alá fordítják, testtartásuk jellegzetes. Szívósak, és jól alkalmazkodnak a környezetükhöz. Agresszívek és territoriálisak, a zsákmányállatokat már létszámnál is nagyon hatékonyan kapják el, fullánkjukkal hamar semlegesítik. Népes kolóniát alapítanak, több ezer, akár tízezer dolgozóval. A királynő élettartama elérheti akár a 20 évet is!  Lassú szaporodása miatt sok türelmet igényel a kolónia indítása királynőről, ezért tartása a kezdetektől inkább a tapasztaltabbaknak ajánlott. Ha már van a bolyban 15-20 dolgozó, akkor viszont már kezdőknek is ajánlott faj lehet.

Etetés: mézzel és rovarokkal.

Szaporodás: Kezdetben lassan indul el a kolónia, sok türelmet igényel. Ilyenkor sok petét raknak le, de egy részét elfogyasztják, csak a maradékból fejlődnek dolgozók. Később felgyorsul a szaporodásuk, és a kifejlett boly már meglehetősen népes, több ezer dolgozóból áll.

Teleltetés: Trópusi hangyafaj, nem kell teleltetni, de a téli időszakban, nagyjából novembertől januárig leáll a petézéssel. Ilyenkor nem érdemes fűteni, szobahőmérséklet ajánlott, azonban aktívak maradnak, és etetni is ugyanúgy kell őket.

Additional information

Tartási nehézség

,

Habitat

Államforma

Kolóniaméret

Dolgozó kasztok

Dolgozóméret

Élelemigény

Páraigény

Wintering

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Myrmicaria brunnea”

Your email address will not be published.

Sütik

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön ezt tudomásul veszi.