ANTSITE.EU

Check the antsite!

Myrmecina graminicola

magyar neve: ráncoshangya
: 3 mm (polygyn)
🐜: 2,5 mm
🍽️: méz + rovarok + olajos magok
💧: 60 – 80%
🌡️: 21 – 26°C
❄️: November – Március (5-8°C)

Clear

Myrmecina graminicola

Description

Kis méretű, meglehetősen ritka hangyafaj, mely általában mindössze száz dolgozóból álló kolóniát alapít. Kis helyen is elfér hosszú távon az egész kolónia. A természetben talajban fészkelnek, erdőkben, kedvelik a párásabb környezetet. Portyázó államalapítású, ezért királynő a kezdeti időszakban is igényli az etetést. Fakultatív többkirálynős (polygyn) faj, tehát lehet egy és többkirálynős is. A királynő és a dolgozók egyaránt barnásfeketék, fejük redőzött, potrohuk fényesebb. Tartásuk kezdőknek is ajánlott, azonban apró méretük miatt különös türelmet és odafigyelést igényelnek. Dolgozói félénkek, meghúzódók, kerülik a konfliktust más hangyafajokkal és rovarokkal, ezért kizárólag elhullott rovarokkal érdemes etetni őket, mert nem vadásznak élő eleségre. Amikor védekeznek, akkor összegömbölyödnek, fejüket és potrohukat maguk alá húzzák, és mozdulatlanná válnak. Ha elmúlik a veszély újra felkelnek, és lassú egyenletes mozgásukkal odébb állnak.

Etetés: Méz illetve rovarok mellett adhatunk nekik időnként kis mennyiségben olajos magvakat is (pl.: dió, mogyoró, napraforgómag), hogy meg legyen minden szükséges táplálékuk.

Szaporodás: Nem túl szapora faj, első évben mindössze 3-10 dolgozót nevelnek. második évben már elérhetik a 30-50 dolgozós egyedszámot. A kifejlett bolyban mindössze száz dolgozó jelenik meg általában. Az utódok bábgubó nélkül fejlődnek, így a báb alak fehér és hangya formájú.

Teleltetés: November végétől Márciusig ajánlott teleltetni, 5-8°C-on.
Bővebb információ a teleltetésről ebben a videóban.

Additional information

Weight 0.025 kg
Dimensions 16 × 1.6 × 1.6 cm
Tartási nehézség

Habitat

Államforma

Kolóniaméret

Dolgozó kasztok

Dolgozóméret

Élelemigény

Páraigény

Wintering

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Myrmecina graminicola”

Your email address will not be published.

Sütik

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön ezt tudomásul veszi.