ANTSITE.EU

Check the antsite!

Messor barbarus

17.76

: 13 mm (monogyn)
🐜: 4 – 11 mm (polymorf)
🍽️: seeds + insects + oil seeds
💧: 50 – 60%
🌡️: 21 – 28°C
❄️: November – February (15°C)

Clear

Messor barbarus

Description

This ant species is recommended for beginners,  easy to care. They are claustral species with a single queen (monogynous). The queen’s head is occasionally red, while her thorax and abdomen are black, and sometimes the abdomen may have a reddish shade. Other queens may have a dark-colored head, even entirely black, but the queen’s color does not determine the color of her workers. They have red heads, especially the largest ones (known as majors). Their thorax and abdomen are black. They dig their nests into the soil, typically under larger stones. They create several larger chambers for themselves. These ants prefer warm, sunny, open habitats.

Just like other Messor species, this ant species is seed collector,  that means they store various seeds in their tunnels. Messor species tolerate dry conditions well, keep their environment clean, that makes them an ideal species for ant farms, especially for beginners. They can be kept in a relatively dry environment with a few watering spots to prevent the growth of mites. These ants accumulate their waste, usually in the warmest and driest corner of the enclosure. This species is polymorphic, have three different sized worker castes (minor, media, major). Major workers are strong and resilient, can move harder seeds, hunt, protect the colony. Minor workers are smaller, assist in offspring raising and do other tasks around the nest. Their stingers are undeveloped and harmless to humans, they usually neutralize their prey with their strong mandibles. They are not particularly aggressive, but highly territorial, do not tolerate any other insects in their territory.

Keep them under uniform lighting conditions and protect them from vibrations, as they are sensitive to it. It’s an active species, we can see them doing something in the formicarium all time.  Workers mainly look for food at ground level. The queen is robust, and her expected lifespan can reach up to 20-25 years.

Food: Seeds (seed mix + oily seeds like walnuts or peanuts) and insects.

Colony size: They reproduce rapidly in warm conditions. In the first year, they raise 40-70 workers, and by the second year, the colony may reach a few hundred workers. In mature colonies, several thousand workers may appear. The offspring develop without pupa, so the pupal form is white and ant-shaped.

Hibernation: They require mediterranean hibernation, from November to February at 15°C. More information about hibernation check this video.

Additional information

Weight 0.025 kg
Dimensions 16 × 1.6 × 1.6 cm
Tartási nehézség

Habitat

Államforma

Kolóniaméret

Dolgozóméret

,

Dolgozó kasztok

Élelemigény

Páraigény

Wintering

26 reviews for Messor barbarus

 1. Roland

  Jó Kezdöknek való hangya.

  Könnyü tartani és Jól is néznek ki Ajánlom mindenkinek!

 2. Jozsef (verified owner)

  Imádom őket. Kezdő vagyok, de tetszik ahogyan elviszik a kemcsőbe helyezett magokat és lisztkukac darabokat, majd visszahordják az üres maghéjakat és a kiszívott lisztkukacot.
  Örülök, hogy itt vettem hangyáimat, ajándék magokat is kaptam. Köszönettel

 3. Bants

  Júliusban vettem egy királynőt.
  20 báb segítségével már 40-en vannak. A magkeverék mellé szoktam nekik adni diót és sárga barackmagot.

 4. ErcY (verified owner)

  Hozzám 4 munkanap alatt érkezett meg a “kis” királynő. Épségben és 4-6 petével. A csomagolás bombabiztos volt :D. 10/10

 5. Vi (verified owner)

  Múlt héten csütörtökön adtam le a rendelést, ami tegnap lett feladva (érthető okokból) és ma vettem át a csomagot. Aranyos, kedves, csillogóan tiszta uralkodónőt kaptam kettő petével.
  A csomagolás amúgy nálam is “bombabiztos volt” 😀

 6. László (verified owner)

  Köszönöm épségben megérkezett. Szépen, törés biztosan becsomagolva jött meg “Ő FELSÉGE”.

 7. Nagy Lambert (verified owner)

  Hozzám már a feladást követő napon megérkezett a királynő és a 4 pete. A csomagolás megint csak 10/10!!

 8. Don

  Teljesen jó állapotban érkezett, 5-8 petével. Mindenkinek ajánlom!

 9. Szűcs Tamás

  már jó ideje megjött bombabiztos csomagolásban 2dolgozóformájú lárvával, 3lárvával, legalább 16 petével és most már elkezdtek a dolgozóformájú lárvák besötétedni tehát nemsokára életre kelnek. Eddig az Antsiteról 5 csomagot rendeltem: 4kolónia, 1 hangyafarma és mindig tökéletesen becsomagolták a rendelést DE ÚGY hogy egy atombomba sem bírta volna elpusztítani , viszont a csomag megrendelés után másnap megjött (legtöbbször, de hanem akkor kettő vagy három nap után de ez csak akkor volt amikorhétvégen rendeltem meg) AZ ANTSITE ÉS BAKOS ÁDÁM A KIRÁLY !

 10. Erik (verified owner)

  A megrendelést követően pár napon belül kézhez kaptam a csomagot. Az atombiztos csomagolást felbontva egy egészséges hangyakirálynőt tartalmazott. Lassan teljesen ki is fejlődnek az első dolgozók.
  (Egyszer rendeltem külföldről és akkor is sérült királynőt kaptam, itt még ez nem fordult elő)

  Több csomagot is rendeltem már innen, és még nem csalódtam. Csak ajánlani tudom!

 11. Tóth szebasztián (verified owner)

  A rendelés villám gyorsan meg érkezett a királynő és 3-4 lárvája és a csomó petéje azóta szépen fejlődnek az első dolgozó is tudatára ébredt csak ajánlani tudom

 12. László (verified owner)

  A rendelés leadása után párnap alatt meg is jött a csomag 1Q + 4 dolgozó és számos pete illetve lárva társaságában. Nagyon jól bevolt csomagolva. /De az ANTSTE matrica az kimaradt, sebaj majd legközelebb./

 13. Felföldi Dániel (verified owner)

  A csomag 1 hét alatt érkezett meg “bombabiztos” csomagolásba a királynővel. 2-3 lárvával és 5-6 petével. Kedves futár jó termék=5*

 14. Bank Buki

  Nagyon szuper, aktív hangyafaj.
  Ajálom kezdőknek.
  Győnyörűen néznek ki .
  Nálam most 4 vannak.
  Sok idő még kikelnek de annál látványossab

 15. Zóna János (verified owner)

  Pont egy hónapja hogy megérkeztek, valóban bombabiztos csomagolásban. 5-6 dolgozóval, azóta legalább megduplázódtak, a lárvákat viszont nem volt türelmem megszámolni annyi van. Szépen fejlödnek viszont valóban igen érzékenyek a rezgésekre. Telek végében vasúti töltés van, ha elmegy egy vonat egyként bojdul fel a kolónia, volt hogy a királynő is kirohant a kémcsőből majd miután megbizonyosodott, hogy nincs veszély vissza bandukolt.

 16. Gebei Nagy Bálint

  A királynője hatalmas a majorok is úgyszint.érdeks megfigyelni hogy a formikáriumnak a kifutó valamelyik részében elhelyeznek egy (nagy vagy kicsi) szemét dombot

  Ajállom mindenkinek

 17. Witzl Levente (verified owner)

  Egy napon belül megérkezett. Nagyon jól be volt csomagolva. 4-6 petét láttam a királynő rágói között.

 18. Fábián

  Nagyon jó. Időben és csak kevés elhullott dolgozóval érkeztek 3 hete vannak meg most nagyjából 20 vannak most. Nagyon jó az antsite!

 19. Krisztián (verified owner)

  Az első rendelésem volt az AntSite-tól, és egy nagyon szép kis családot kaptam, kb 10 dolgozóval. Betettem őket egy formikáriumba a kémcsővel együtt, így most szépen éldegélnek. A magokat a kifutóba szóróm, ahonnan azonnal összegyűjtik, a hulladékot pedig kirakják a kécsőn kívülre. Ma kapnak először lisztkukacot. Köszönöm az Antsite-nak és Ádámnak a segítőkészséget és gyorsaságot! Nagyon pozitív tapasztalatot szereztem ezzel a portállal kapcsolatban!

 20. Máté (verified owner)

  Megérkezett a Királynő. Bombabiztos csomagolásban, szép nagy Királynő.

 21. Jenő

  Ma jött meg a messor barbarus kiralynőm
  Ajándék mag keveréket is raktak
  Hozzá köszönöm szépen a kiralynő pompázatos

 22. Hangyamánia

  Még augusztus végén érkezett meg a szép, tiszta, egészséges királynő néhány petével. De nem tisztítottam eléggé a kémcsövet, és elszaporodtak az atkák. A királynőt új kémcsőbe költöztettem, az atkákat pedig leforráztam.
  A hangyával amúgy nagyon elégedett vagyok. Most nemrég rakott néhány petét, várom, hogy kikeljenek a telelőlárvák.

 23. Sanya (verified owner)

  Már én is boldog tulajdonosa vagyok (egy kezdőknek ajánlott) Messor barbarus hangyafarmnak.
  YouTube-ozás közben találtam egy Bakos Ádám videót a hangyákkal kapcsolatban, és azután csak ilyen videókat nézegetem. Nagyon jó narrátor és szakértelmével és profizmusával megkedveli az emberel e kedves hobbit. – egy hét sem telt bele, és én is szerettem volna magamnak egy hangyabolyt – A rendelt csomagom ajándékkal, hibátlanul és sérülésmentes hangya kolóniával érkezett meg, rekord idő alatt (rendeléstől számított, kevesebb mint másfél nap alatt). Mindenkinek csak ajánlani tudom, mind az üzletet, mind a felelhető rengeteg szakmai információt Tőle. Látszik, hogy nem csak üzletet lát benne, hanem hivatásának tekinti, hogy másokkal is megszerettesse a hangyákkal való foglalkozást, megfigyeléseket.

 24. Kádár Kristóf (verified owner)

  Tegnap érkezett meg a Királynő egésséges állapotban,hibátlanul, körülbelül 15/20 petével. A csomagolás tényleg bomba biztos és megkaptam mindent amit rendeltem. Még anyi hogy elég sok időbe telt a kiszállitás nekem, de nyilván közbejátszik azis hogy Romániába volt a kiszállitás. Aggódtam is hogy tulfogja e élni az utat. De szerencsére minden rendben volt. Csak ajánlani tudom az “anstite.eu” oldalt. És köszönet Bakos Ádámnak.

 25. Marcell

  Nagyon Ajánlom mindenkinek….
  3 éve van meg ez a faj és sose volt gondom velük. Nem nagyon kényesek ézért kezdőknek nagyon jó

 26. Zs Beni

  Nekem 3 munkanap alatt érkezett meg a királynő teljesen épségben.Nálam a csomagolás nem volt bomba biztos de attól még jól le volt zárva.Szerencsére 9 petével érkezett és mindent megkaptam amit kértem.Egyébként mindenkinek ajánlom figyelmébe hogy ne ilyedjen meg ha a királynő nem eszik magvakat az első napokban,mert az azért van mert meg van ilyedve.Én nagyon szeretem nézni hogyan tevékenykedik mert izgalmas😄.Én is ajánlom mindenkinek…..Bár egy kicsit én is aggóttama szállítás miatt de minden rendben találtam és még matricát is kaptam😁.Én egyébkémt úgy szoktam rá a hangyákra hogy Bakos Ádám videókat néztem és szerintem (vélemény erre a fajra) teljesen igaza van én is ezt tudom elmondani.

Add a review

Your email address will not be published.

Sütik

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön ezt tudomásul veszi.