ANTSITE.EU

Check the antsite!

Messor arenarius

The second largest Messor species on the world.
♛: 18 mm

Clear

Messor arenarius

Description

A második legnagyobb Messor faj a világon! Önálló államalapítású, monogyn (egykirálynős) trópusi hangyafaj, Észak-Afrikában és a Közel-Keleten őshonos, ahol homokos, cserjés területeken él. Fészküket talajba ássák, ahol néhány nagyobb kamrát alakítanak ki maguknak. Kedvelik a meleg, napos környezetet. A királynő és a dolgozók egyaránt fekete színűek, testüket ezüstös szőrök borítják, igen nagy méretűek és látványosak. Lassú szaporodásuk miatt azonban inkább gyakorlottabb hangyatartóknak ajánljuk!

Messor fajokra jellemző módon ez a faj is maggyűjtő, a különböző magokat járataikban raktározzák el, és ezekből táplálkoznak később. Jól tűrik a szárazságot, tisztán tartják a környezetüket, ezért ideális faj a hangyafarmba. Tarthatjuk őket viszonylag száraz környezetben, néhány itatót elhelyezve, így nem fognak megjelenni a penészgombák és az atkák. A Messorok a szemetet felhalmozzák, általában a kifutó legmelegebb és legszárazabb sarkában, így az könnyen eltávolítható. Polymorf faj, három különböző méretű dolgozókaszt jelenik meg náluk (minor, media, major).  A major dolgozók erősek és szívósak, ők aprítják fel a keményebb magokat, vadásznak, és ők rágják át az eleségállatok kemény páncélzatát. A minor dolgozók kicsik, ők segédkeznek az utódok nevelésében és a fészek körüli munkálatokban. Fullánkjuk fejletlen, ezért emberre nem ártalmasak, prédáikat általában erős rágóikkal semlegesítik. Nem különösebben agresszívek, azonban nagyon territoriálisak, a kifejlett bolyok minden rovart hamar semlegesítenek amely a területükre kerül. Tartsuk őket egyenletes fényviszonyok között, és óvjuk a rezgésektől, mert arra érzékenyek, a boly idegessé válik tőle, hosszú távon stresszelheti őket. Aktív faj, mindig tevékenykednek valamit a formikáriumban, így nagyon izgalmas megfigyelni őket.  Dolgozói főleg a talaj szinten keresgélnek. A királynő várható élettartama elérheti akár a 20-25 évet is.

Etetés: magokkal (magkeverék + olajos magvak: dió vagy mogyoró) és rovarokkal.

Szaporodás: Nagy méretük miatt lassan szaporodnak, különösen államalapításkor. Első évben mindössze 5-10 dolgozót nevelnek, de amint a kolónia eléri az 50 dolgozós egyedszámot felgyorsul a szaporodásuk. A kifejlett bolyban több ezer dolgozó is megjelenhet. Messor fajokra jellemzően az utódok bábgubó nélkül fejlődnek, így a báb alak fehér és hangya formájú.

Teleltetés: Decembertől Februárig kell teleltetni, 15°C-on.
Bővebb információ a teleltetésről ebben a videóban.

Additional information

Tartási nehézség

,

Élőhely

Államforma

Kolóniaméret

Dolgozó kasztok

Dolgozóméret

,

Élelemigény

Páraigény

,

Telelő

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Messor arenarius”

Your email address will not be published.

Sütik

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön ezt tudomásul veszi.