ANTSITE.EU

Check the antsite!

Leptothorax gredleri

magyar neve: fenyveslakó berkihangya
: 3 mm (polygyn)
🐜: 3 mm
🍽️: méz + rovarok
💧: 50 – 60%
🌡️: 21 – 24°C
❄️: November – Március (5-8°C)

Clear

Leptothorax gredleri

Description

Kis méretű hangyafaj, mindössze pár száz dolgozóból álló kolóniát alapít, kis helyen is elfér hosszú távon az egész kolónia. A természetben kisebb gallyakba, fakérgek alá költöznek, ezért jól másznak, függőleges irányban is keresgélnek, és jól tűrik a szárazságot. Önálló államalapítású, polygyn (többkirálynős) faj, de egy királynővel is sikeresen alapít államot. Ha több királynő van jelen a bolyban, akkor mindig csak a legdominánsabb rak petét, ezt nevezik funkcionális egykirálynősségnek. Testük nyúlánk, sárgás színű, fejük sötétebb, barnás árnyalatú. A királynő testhossza alig tér el a dolgozókétól. Tartásuk kezdőknek is ajánlott, azonban apró méretük miatt különös türelmet és odafigyelést igényelnek. Érdemes alaposan ügyelni a hangyafarm legapróbb réseire is, és vigyázni, nehogy beleragadjanak a vízpárába vagy a folyékony élelembe. Dolgozói félénkek, meghúzódók. Kerülik a konfliktust más hangyafajokkal és rovarokkal, ezért kizárólag elhullott rovarokkal érdemes etetni őket, mert nem vadásznak élő eleségre. Végszükség esetén fullánkjukkal védekeznek, de ha tehetik, inkább elmenekülnek, elbújnak vagy összekuporodnak.

Etetés: Méz illetve rovarok mellett adhatunk nekik időnként kis mennyiségben olajos magvakat is (pl.: dió, mogyoró, napraforgómag), hogy meg legyen minden szükséges táplálékuk.

Szaporodás: Nem túl szapora faj, első évben mindössze 3-10 dolgozót nevelnek. második évben már elérhetik a 30-50 dolgozós egyedszámot. A kifejlett bolyban mindössze néhány száz dolgozó jelenik meg. Az utódok bábgubó nélkül fejlődnek, így a báb alak fehér és hangya formájú.

Teleltetés: November végétől Márciusig ajánlott teleltetni, 5-8°C-on.
Bővebb információ a teleltetésről ebben a videóban.

Additional information

Tartási nehézség

Habitat

Államforma

Kolóniaméret

Dolgozó kasztok

Dolgozóméret

Élelemigény

Páraigény

,

Wintering

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Leptothorax gredleri”

Your email address will not be published.

Sütik

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön ezt tudomásul veszi.