ANTSITE.EU

Check the antsite!

Formica lemani (serviformica)

magyar neve: hegyi rabszolgahangya
: 9 mm (polygyn)
🐜: 4-5 mm
🍽️: méz + rovarok
💧: 50 – 60%
🌡️: 21 – 26°C
❄️: November – Március (5 – 8 °C)

Clear

Formica lemani (serviformica)

Description

Önálló államalapítású, polygyn (többkirálynős), fürge hangyafaj. A dolgozók és a királynők teste egyaránt teljesen fekete, a királynők testfelülete fényes, a 4-6 mm-es dolgozóké enyhén fényes. Lábaik sárgásbarnák. Talajban fészkelnek, kedvelik a párás fészkelőhelyeket kövek vagy holtfák alatt. Dolgozói a talaj szinten és az aljnövényzetben keresgélnek élelem után. Több ezer egyedből álló kolóniát alapítanak. A kifejlett bolyban lehetnek 1-2 mm-es eltérések a dolgozók méretében. Ennek ellenére morfológiailag nem különböznek egymástól a dolgozók, tehát nem polimorf faj, csak egy dolgozó alak van jelen náluk. Erős rágóik mellett előszeretettel védekeznek hangyasavval, ezért a kifejlett kolóniát érdemes valamilyen nagy légterű, jól szellőző, és talajjal rendelkező formikáriumban tartani, amely felszívja a védekezésül használt hangyasavat, ha élő eleséggel etetünk.

Rabszolgafaj, tehát dolgozóit és lárváit bátran adoptálhatjuk rabszolga tartó Formica fajoknak, vagy amazonhangyának (Polyergus rufescens).

Etetés: Mézzel és rovarokkal.

Szaporodás: Meleg hatására gyorsan szaporodnak. Első évben 20-40 dolgozót nevelnek, második évben azonban már elérhetik akár a 100 dolgozós egyedszámot is. A kifejlett bolyban több ezer dolgozó is megjelenhet. Formica fajokra jellemzően az ősz közeledtével már nem rak új petéket a királynő, az áttelelés alatt nincsen telelő lárvájuk, sem más szaporulatuk, fiasítás nélkül telelnek. A következő évben tavasszal a meleg hatására kezd petézni újra a királynő. A dolgozóik bábgubóból kelnek ki, petétől a dolgozóig nagyjából 4-6 hét a szaporodási idejük hőmérséklettől, és tápláléktól függően.

Teleltetés: 5-8°C-on, November végétől Március végéig.
Bővebb információ a teleltetésről ebben a videóban.

Additional information

Tartási nehézség

Habitat

Államforma

Kolóniaméret

Dolgozó kasztok

Dolgozóméret

Élelemigény

Páraigény

Wintering

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Formica lemani (serviformica)”

Your email address will not be published.

Sütik

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön ezt tudomásul veszi.