ANTSITE.EU

Check the antsite!

Formica fusca (serviformica)

magyar neve: kormos rabszolgahangya
: 8 mm (polygyn)
🐜: 4-5 mm
🍽️: méz + rovarok
💧: 50 – 60%
🌡️: 21 – 26°C
❄️: November – Március (5 – 8 °C)

Clear

Formica fusca (serviformica)

Description

Erdőtalajban fészkelő fényes fekete, polygyn (többkirálynős), önálló államalapítású hangyafaj. A potrohon hamvas fekete sávot visel, a királynő és a dolgozók teste egyaránt nyúlánk, hosszúkás formájú, lábaik vörösesbarnák. Hazánkban viszonylag gyakori, fürge, és meglehetősen agresszíven védekezik, ám a támadás tekintetében a többi Formica fajhoz képest mégis inkább félénk, ha teheti, legtöbbször kerüli a konfliktust más hangyákkal. Dolgozói átlagosan 4-5 mm-esek, de a kifejlett bolyban lehetnek 1-2 mm-es eltérések a dolgozók méretében. Ennek ellenére morfológiailag nem különböznek egymástól a dolgozók, tehát nem polimorf faj, csak egy dolgozó alak van jelen náluk. Erős rágóik mellett előszeretettel védekeznek hangyasavval, ezért a kifejlett kolóniát érdemes valamilyen nagy légterű, jól szellőző, és talajjal rendelkező formikáriumban tartani, amely felszívja a védekezésül használt hangyasavat, ha élő eleséggel etetünk. Több ezer egyedből álló kolóniát alapítanak.

Rabszolgafaj, tehát dolgozóit és lárváit bátran adoptálhatjuk rabszolga tartó Formica fajoknak, vagy amazonhangyának (Polyergus rufescens).

Etetés: Mézzel és rovarokkal.

Szaporodás: Meleg hatására gyorsan szaporodnak. Első évben 20-40 dolgozót nevelnek, második évben azonban már elérhetik akár a 100 dolgozós egyedszámot is. A kifejlett bolyban több ezer dolgozó is megjelenhet. Formica fajokra jellemzően az ősz közeledtével már nem rak új petéket a királynő, az áttelelés alatt nincsen telelő lárvájuk, sem más szaporulatuk, fiasítás nélkül telelnek. A következő évben tavasszal a meleg hatására kezd petézni újra a királynő. A dolgozóik bábgubóból kelnek ki, petétől a dolgozóig nagyjából 4-6 hét a szaporodási idejük hőmérséklettől, és tápláléktól függően.

Teleltetés: 5-8°C-on, November végétől Március végéig.
Bővebb információ a teleltetésről ebben a videóban.

Additional information

Weight 0.025 kg
Dimensions 16 × 1.6 × 1.6 cm
Tartási nehézség

Habitat

Államforma

Kolóniaméret

Dolgozó kasztok

Dolgozóméret

Élelemigény

Páraigény

Wintering

1 review for Formica fusca (serviformica)

  1. Hacu

    Nekem van egy kolóniám belőle igaz nagyon nehezen szaporobik de a bábja nagyon nagy és én kezdőknek is ajánlom mert egyszerű tartani

Add a review

Your email address will not be published.

Sütik

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön ezt tudomásul veszi.