ANTSITE.EU

Check the antsite!

Formica cunicularia (serviformica)

Description will write soon…

Clear

Formica cunicularia (serviformica)

Description

Kis kolóniában félénk, nagy kolóniában agresszív, önálló államalapítású, egykirálynős (monogyn), ritkán többkirálynős (polygyn) hangyafaj. Fogságban tartásnál általában egy királynővel szokott jól működni. Napos mezőkön, erdőszéleken fészkel, meleg hőmérséklet mellett igen fürge. A királynő feje és potroha mattfekete, torán vöröses foltok láthatóak, főleg a hasi oldalon elöl és hátul. A dolgozók tora vörös, füstös fekete foltokkal, emiatt első ránézésre egészen sötétnek tűnik. Nyílt helyeken talajban fészkel, talaj szinten, a növényzetben és a fákon egyaránt keresgélnek élelem után. Dolgozói átlagosan 5 mm-esek, a kifejlett bolyban lehetnek 1-2 mm-es eltérések a dolgozók méretében. Ennek ellenére morfológiailag nem különböznek egymástól a dolgozók, tehát nem polimorf faj, csak egy dolgozó alak van jelen náluk. Erős rágóik mellett előszeretettel védekeznek hangyasavval, ezért a kifejlett kolóniát érdemes valamilyen nagy légterű, jól szellőző, és talajjal rendelkező formikáriumban tartani, amely felszívja a védekezésül használt hangyasavat, ha élő eleséggel etetünk. Több ezer egyedből álló kolóniát alapítanak.

Rabszolgafaj, tehát dolgozóit és lárváit bátran adoptálhatjuk rabszolga tartó Formica fajoknak, vagy amazonhangyának (Polyergus rufescens).

Etetés: Mézzel és rovarokkal.

Szaporodás: Meleg hatására gyorsan szaporodnak. Első évben 20-40 dolgozót nevelnek, második évben azonban már elérhetik akár a 100 dolgozós egyedszámot is. A kifejlett bolyban több ezer dolgozó is megjelenhet. Formica fajokra jellemzően az ősz közeledtével már nem rak új petéket a királynő, az áttelelés alatt nincsen telelő lárvájuk, sem más szaporulatuk, fiasítás nélkül telelnek. A következő évben tavasszal a meleg hatására kezd petézni újra a királynő. A dolgozóik bábgubóból kelnek ki, petétől a dolgozóig nagyjából 4-6 hét a szaporodási idejük hőmérséklettől, és tápláléktól függően.

Teleltetés: 5-8°C-on, November végétől Március végéig.
Bővebb információ a teleltetésről ebben a videóban.

Additional information

Weight 0.025 kg
Dimensions 16 × 1.6 × 1.6 cm
Tartási nehézség

Habitat

Államforma

Kolóniaméret

Dolgozó kasztok

Dolgozóméret

Élelemigény

Páraigény

Wintering

1 review for Formica cunicularia (serviformica)

  1. M. Kende

    első évben viszonylag lassan szaprodnak, kedvelik a meleget és nagyon gyorsak

Add a review

Your email address will not be published.

Sütik

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön ezt tudomásul veszi.