Farmok nagy méretű fajoknak

A nagyobb hangyafajok tartására a legtöbb formikárium alkalmas lehet. Érdemes azonban szem előtt tartani, hogy nekik a helyigényük is nagyobb így hamarabb kinőhetik a kisebb méretű farmokat.

Fontos: amíg a hangyák nem érik el a megfelelő egyedszámot (nagyobb fajoknál 15-20 dolgozó), addig nem szükséges őket formikáriumba költöztetni. Ha a hangyáid már elérték ezt az egyedszámot, vagy előre szeretnéd megvásárolni nekik a farmot is, akkor többféle módon dönthetsz:

• Kezdetben tarthatod őket egy kisebb farmban. Az alábbi három farmunk 15 főtől nagyjából 200-500 főig ideális a nagyobb fajoknak, ez elegendő nekik az első 1-2 évben, de fontos, hogy utána nagyobb formikáriumba kell majd őket költöztetni, amikor ezeket kinövik. Természetesen ilyenkor a kis farmot egy elmosás után újra felhasználhatod egy második boly tartására, de az oldalsó csatlakozók segítségével is összekapcsolhatod a nagyobb farmmal, így továbbra is használatban maradhat.

• Ha nem szeretnél kisebb farmmal kezdeni, akkor választhatsz egyből egy nagyobb formikáriumot is a hangyáknak. Ezeknek általában kicsit magasabb a minimum betelepítési száma (20-25 dolgozó), de sokkal magasabb a maximum egyedszám, amely tartható benne (1500-2000 dolgozó). Ezek a farmok akár 4-5 évig is elegendőek lehetnek egy növekedő egyedszámú kolóniának.

• De választhatsz egészen nagy méretű formikáriumot is, amelyek sokévig elegendőek lesznek majd a növekedő kolóniának. A minimum betelepítési szám ezeknél 25-30 dolgozó, a maximum egyedszám pedig 3000 dolgozó.