Farmok Camponotus fajoknak

A Camponotus hangyafajok egyszerű tartásuk és látványos tulajdonságaik miatt kedvelt hangyafajok kezdők körében. Páraigényük alacsony, azért a legtöbb formikárium alkalmas a tartásukra.

Fontos: amíg a hangyák nem érik el a megfelelő egyedszámot (Camponotusoknál 20-30 dolgozó), addig nem szükséges őket formikáriumba költöztetni. Ha a hangyáid már elérték ezt az egyedszámot, vagy előre szeretnéd megvásárolni nekik a farmot is, akkor többféle módon dönthetsz:

• Kezdetben tarthatod őket egy kisebb farmban. Az alábbi három farmunk 20 főtől nagyjából 500 főig ideális a Camponotus fajoknak, ez elegendő nekik az első 2-3 évben, de fontos, hogy utána nagyobb formikáriumba kell majd őket költöztetni, amikor ezeket kinövik. Természetesen ilyenkor a kis farmot egy elmosás után újra felhasználhatod egy második boly tartására, de az oldalsó csatlakozók segítségével is összekapcsolhatod a nagyobb farmmal, így továbbra is használatban maradhat.

• Ha nem szeretnél kisebb farmmal kezdeni, akkor választhatsz egyből egy nagyobb formikáriumot is a hangyáknak. Ezeknek általában kicsit magasabb a minimum betelepítési száma (30-40 dolgozó), de sokkal magasabb a maximum egyedszám, amely tartható benne (2000-3000 dolgozó). Ezek a farmok akár 4-6 évig is elegendőek lehetnek egy növekedő egyedszámú kolóniának.

• De választhatsz egészen nagy méretű formikáriumot is, amelyek sokévig elegendőek lesznek majd a növekedő kolóniának. A minimum betelepítési szám ezeknél 25-40 dolgozó, a maximum egyedszám pedig 5000 dolgozó.