ANTSITE.EU

Check the antsite!

Messor minor hesperius (harvester ant)

: 10-11 mm (monogyn)
🐜: 3–10 mm (polymorf)
🍽️: magok + rovarok
💧: 50 – 60%
🌡️: 21 – 30°C
❄️: –

Clear

Messor minor hesperius (harvester ant)

Description

Kezdőknek is ajánlott, egyszerűen tartható, szobahőmérsékleten teleltethető, önálló államalapítású, monogyn (egykirálynős) maggyűjtő hangyafaj. A királynő teljesen fekete, a dolgozók feje és tora vörös színű, potrohuk fekete. Fészküket talajba ássák, általában nagyobb kövek alá, ahol néhány nagyobb kamrát alakítanak ki maguknak. Kedvelik a meleg, napos, nyílt élőhelyeket.

Messor fajokra jellemző módon ez a faj is maggyűjtő, a különböző magokat járataikban raktározzák el, és ezekből táplálkoznak később. Jól tűrik a szárazságot, tisztán tartják a környezetüket, ezért ideális faj a hangyafarmba, kezdőknek is ajánlott! Tarthatjuk őket viszonylag száraz környezetben, néhány itatót elhelyezve, így nem fognak megjelenni a penészgombák és az atkák. A Messorok a szemetet felhalmozzák, általában a kifutó legmelegebb és legszárazabb sarkában, így az könnyen eltávolítható. Polymorf faj, három különböző méretű dolgozókaszt jelenik meg náluk (minor, media, major).  A major dolgozók erősek és szívósak, ők aprítják fel a keményebb magokat, vadásznak, és ők rágják át az eleségállatok kemény páncélzatát. A minor dolgozók kicsik, ők segédkeznek az utódok nevelésében és a fészek körüli munkálatokban. Fullánkjuk fejletlen, ezért emberre nem ártalmasak, prédáikat általában erős rágóikkal semlegesítik. Nem különösebben agresszívek, azonban nagyon territoriálisak, a kifejlett bolyok minden rovart hamar semlegesítenek amely a területükre kerül. Tartsuk őket egyenletes fényviszonyok között, és óvjuk a rezgésektől, mert arra érzékenyek, a boly idegessé válik tőle, hosszú távon stresszelheti őket. Aktív faj, mindig tevékenykednek valamit a formikáriumban, így nagyon izgalmas megfigyelni őket.  Dolgozói főleg a talaj szinten keresgélnek. A királynő várható élettartama elérheti akár a 20-25 évet is.

Etetés: magokkal (magkeverék + olajos magvak: dió vagy mogyoró) és rovarokkal.

Szaporodás: Meleg hatására gyorsan szaporodnak. Első évben 40-70 dolgozót nevelnek, második évben már elérhetik a néhány száz dolgozós egyedszámot. A kifejlett bolyban több ezer dolgozó is megjelenhet. Messor fajokra jellemzően az utódok bábgubó nélkül fejlődnek, így a báb alak fehér és hangya formájú.

Teleltetés: Teleltetni nem kell, de novembertől Februárig szobahőmérsékleten (20-22°C ) ajánlott tartani. A pihenőidőszak közben is etessük, ilyenkor nem szaporodik, de aktív marad.

 

Additional information

Weight 0.025 kg
Dimensions 16 × 1.6 × 1.6 cm
Tartási nehézség

Élőhely

Államforma

Kolóniaméret

Dolgozó kasztok

Dolgozóméret

,

Élelemigény

Páraigény

Telelő

23 reviews for Messor minor hesperius (harvester ant)

 1. Tamás (verified owner)

  Nagyon korrekt eladó. A vásárlás elôtt és után is nagyon segítôkész volt. Ez a hangyafaj lesz a belépôm az új hobbimhoz. Remélem sikerrel járok! 🙂

 2. Samu

  fura de jó kis hangya 😀

 3. Csongor (verified owner)

  Nagyon segítőkész, korrekt és precíz.
  Ezen az úton is köszönöm!

 4. Gergő (verified owner)

  Velem is nagyon korrekt volt az eladó. Nem gondoltam volna hogy tényleg elkezdem én is ezt a hobbit. Végül mégis így lett. Köszönöm a gyors reagálást és szállítást.

 5. Orvos-Tóth Máté

  A királynő nálam egy idegbeteg, viszont nagyon termékeny!
  Kedzőknek csak ajánlani tudom! 😀

 6. Laczkó Gergely (verified owner)

  Már régóta szemezgettem ezzel a fajjal kezdőként. Gyorsan kiszállították és épségben meg is érkezett, nagyon köszönöm! 🙂

 7. Lovász Péter (verified owner)

  2 nap alatt megérkezett a királynő és 10-20 pete a kért kiegészítőkkel együtt, maximálisan meg vagyok elégedve. Féltem belekezdeni a hangyatartásba de most már nincs visszaút. 🙂

 8. Zs. Dani (verified owner)

  Ma én is megkaptam a hangyuszt, 6 kis petével 😊. Ebben az esetben is a maximálisat hozta az antsite.eu, mind gyorsaságban, mind pedig segítőkészségben/jófejségben.

 9. Erszény Krisztián (verified owner)

  Nagyon szép királynő, hasonlít a barbarushoz, de jóval kisebb. A megrendelés, visszaigazolás, kiszállítás továbbra is maximális, öt csillagos!

 10. Kovács Áron

  Gyönyörű és egészséges királynőt kaptam nagy adag fiasitásal amelyben mind a három formája jelen van csak ajánlani tudom.

 11. Fülöp Fanni (verified owner)

  Vasárnap megrendeltem a királynőt, és kedden meg is érkezett nagy meglepődésemre 2 dolgozóval és rengeteg petével ☺️ nem először rendeltem innen, és nem is utoljára fogok ☺️ mindig rendben van a megrendelés, visszaigazolás és a kiszállítás is.
  Kíváncsian várom az új tapasztalatokat a királynővel.
  Köszönöm a gyors és precíz kiszállítást!

 12. N.Mátyás G.

  Nekem Úgy érkezett hogy láttam egy Media dolgozót.

 13. Gin (verified owner)

  A megrendelt termékek rendben megérkeztek, 2 nap alatt.
  A királynő több petével és 2 dolgozóval érkezett meg, 2 nap alatt.
  Csak ajánlani tudom mindenkinek,
  Biztos rendelni fogok még innen

 14. Jakab

  Könnyen tartható, jó kezdő faj, viszont sajnos benne van, hogy egy beindult kolóniánál a királynő, látszólag, minden ok nélkül elpusztul.

 15. J. Sándor

  Ez egy nagyon hálás faj. Kezdőknek tökéletes, egy picit sok idő volt még megjelentek az első dolgozók de sokaknak ajánlom. Nagyon egyszerű gondozni őket és érdekes nézni hogyan rendezik a területüket. Kicsit ijedős faj, de eddig nem volt velük semmi probléma.

 16. N.Mátyás G. (verified owner)

  Sziasztok! Az én Messor minor hesperiusom kb 2022. 09.07-én érkezett. KB. 14 dolgozóval 3 petecsomóval 8 lárvával és 5 bábbal. Most egy Aliexpresses formikáriumban vannak. Most reggel adtam nekik morzsolt diót és még magot is. Most kb. 13 báb 1lárva és 1 petecsomó amiben: kb 18 pete van. Csak ajánlani tudom az 1. hónapban lassan szaporodnak. De a 34 napra felgyorsult a petézése a királynőnek. Megesik Jakab.

 17. ohio final boss András

  Jó hangya cuki.

 18. Fejes Csongor (verified owner)

  Nagyon hamar kihozták a szépséget tökéletes állapotban petékel jó állapotu kémcsőben friss vízzel egy két maggal és tényleg kb 6 nap alatt hozzám került több dolgot is rendeltem már innen és mindegyik szuper volt 5 csillag

 19. Kerti Vince (verified owner)

  Nagyon jó faj, kezdőknek is ajánlom. Egy kicsit sok idő, mire megjelennek az 1. dolgozók, de mihez képest ugye. Innen rendeltem, amikor megjött, már egy jó adag fiasításuk volt. A rezgésekre eléggé érzékeny a királynő! Összességében cuki hangyuszok!

 20. Sese

  Korrekt az Antsite mint mindig, szerencsére gyorsan megérkezett és nem kellett sokat fagyoskodniuk innen is köszönöm.

 21. Dobos Benjámin Márk

  Én Április 10. rendeltem meg, mint első hangyafajom és két munka nappal később ki is hozták. Három dolgozót kaptam. Ma május 12. már kilenc dolgozóm van és szerintem holnap még egy fel fog ébredni.
  Minden kicsi rezzenéstől vagy zajtól megijednek és összevissza kezdenek el rohangálni a kémcsőben fiasítással a csáprágójukban
  A lisztkukacot nagyon szeretik mindig odaviszik a fiasításhoz és ott fogyasztják el de valamiért csak a fejét eszik meg. A királynőm nagyon durva, néha ha még él a (háromba vágott) lisztkukac kitépi a lábait, hogy ne mocorogjon.
  Nagyon be voltak csomagolva így szerencsére nem lett semmi bajuk sem. Nagyon örülök, hogy végül ezt a fajt választottam.

 22. Kató (verified owner)

  Nagyon gyorsan szaporodó fajról van szó. Szerintem kezdőknek való faj. Ajánlom sok szeretettel

 23. Igor (verified owner)

  Királynő el pusztult kb 5hónap után mikor már szépen el voltak szaporodva kb 60 dolgozó maradt árva🙄 közben a dolgozók nem hullanak

Add a review

Your email address will not be published.

Sütik

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön ezt tudomásul veszi.