ANTSITE.EU

Check the antsite!

Formica sanguinea (raptiformica)

magyar neve: vérvörös rablóhangya
: 10 mm (polygyn)
🐜: 7-9 mm
🍽️: méz + rovarok
💧: 50 – 60%
🌡️: 21 – 28°C
❄️: November – Március (5 – 8 °C)

Clear

Formica sanguinea (raptiformica)

Description

Rabszolgatartó, vagy más néven állandó szociálparazita, polygyn (többkirálynős) hangyafaj. Fürge, agresszív, 7-9 mm-es dolgozói jól felismerhetőek a csaknem teljesen vörös torukról. Potrohuk hamvasfekete, fejük tetején fekete maszk látható. A kifejlett bolyban lehetnek 1-2 mm-es eltérések a dolgozók méretében. Ennek ellenére morfológiailag nem különböznek egymástól a dolgozók, tehát nem polimorf faj, csak egy dolgozó alak van jelen náluk. Tisztásokon, erdőszéleken a talajban fészkelnek, kedvelik a meleg, napnak kitett élőhelyeket. Erős rágóik mellett előszeretettel védekeznek hangyasavval, ezért a kifejlett kolóniát érdemes valamilyen nagyméretű, nagy légterű, jól szellőző, és talajjal rendelkező formikáriumban tartani, amely felszívja a védekezésül használt hangyasavat, ha élő eleséggel etetünk.
Tapasztalt hangyászoknak ajánlott faj!

Etetés: Mézzel és rovarokkal, bőségesen.

Rabszolgatartó faj: A királynő a természetben államalapításkor betör egy Formica rabszolgafaj fészkébe, és ott átveszi az uralmat. Utána a rabszolgafaj dolgozói fognak gondoskodni róla, hogy lerakhassa saját petéit. Mivel ez a faj állandó szociálparazita, ezért később is rendszeresen szüksége van Formica rabszolgafajok bábjaira a dinamikus növekedéshez. Az önálló királynőt vagy királynőket fogságban tartásnál Formica rabszolgafajok dolgozóival és bábjaival tudjuk összeismertetni, ha elfogadják egymást, akkor fog petét rakni a királynő. Ezért tartási szempontból nagy kockázati különbség van egyedülálló királynő, illetve már elindított kolónia között. A rabszolgatartó fajokról bővebb információ blogunkon: ITT és ITT.

Szaporodás: A sikeresen elindított kolónia nagyon sok táplálékot és meleg hőmérsékletet igényel. Ezek hatására robbanásszerű ütemben szaporodnak, akár már az első évben meghaladhatják a 100 dolgozós egyedszámot! A kifejlett bolyban több ezer, akár több tízezer dolgozó is kifejlődhet, ezért nagy a helyigényük. Formica fajokra jellemzően az ősz közeledtével már nem rak új petéket a királynő, az áttelelés alatt nincsen telelő lárvájuk, sem más szaporulatuk, fiasítás nélkül telelnek. A következő évben tavasszal a meleg hatására kezd petézni újra a királynő. A dolgozóik bábgubóból kelnek ki, petétől a dolgozóig nagyjából 4-6 hét a szaporodási idejük hőmérséklettől, és tápláléktól függően.

Teleltetés: 5-8°C-on, November végétől Március végéig.
Bővebb információ a teleltetésről ebben a videóban.

Additional information

Weight 0.025 kg
Dimensions 16 × 1.6 × 1.6 cm
Tartási nehézség

,

Habitat

Államforma

Kolóniaméret

Dolgozó kasztok

Dolgozóméret

Élelemigény

Páraigény

Wintering

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Formica sanguinea (raptiformica)”

Your email address will not be published.

Sütik

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön ezt tudomásul veszi.