ANTSITE.EU

Check the antsite!

Camponotus vagus (carpenter ant)

15.14

Carpenter ant

: 16 mm
🐜: 6 – 12 mm (polymorf)
💧: 50 – 60%
🌡️: 21 – 24°C
❄️: November – March (5 – 8 °C)

Clear

Camponotus vagus (carpenter ant)

Description

The second-largest ant species in our country is Camponotus vagus. It is a monogynous (single-queen), claustral species. They have three worker castes: minor, media, major. The workers are large, robust, strong, and resilient. Camponotus vagus has a velvety black color with silver hairs covering its body. Besides their strong mandibles, they defend themselves by releasing acid. These ants are aggressive, and their bites are powerful, although they are not dangerous to us, because they can not pierce the human skin. They make their nests in dead wood, they can tolerate drier environments well. They become more active and develop faster in warmer temperatures, but too much heat may make them  passive. They establish colonies consisting of thousands of workers, and their workers are looking for food both on the ground and in the treetops. In case of danger, workers alert their mates by tapping their heads. The expected lifespan of the queen can reach 10-15 years.

Feeding: Feed them with honey and insects.

Colony size: The colony reproduces slowly in the beginning, raising 10-20 workers in the first year. However, by the second year, they can reach a population of 100 workers. The colony is timid at the beginning, but as they reach several hundred workers, they become brave and aggressively guard their territory.

Hibernation: They hibernate at temperatures between 5-8°C, from the end of November to the end of March.

Additional information

Weight 0.025 kg
Dimensions 16 × 1.6 × 1.6 cm
Dolgozó kasztok

Kolóniaméret

Államforma

Habitat

Élelemigény

Wintering

Páraigény

,

Tartási nehézség

Dolgozóméret

,

18 reviews for Camponotus vagus (carpenter ant)

 1. Bants

  Egy kolóniám van amit tavasszal indítottam. Sok rovar táplálékra van szüksége, de a mézet is szereti. 5minort és 1majort adtam neki még báb korukban. A major valamiért nemrég elhullott azután a minorok, de már volt 6 új dolgozója. Azoknak ajánlom akik elég bogarat tudnak szerezni nekik.

 2. Márton Vichnalek

  A második évben nagyon beindulnak adjatok neki sok rovart (én lisztkukacot adok nekik) és nagyon nagyra fog nőni a kolónia! Én nem innen vettem hanem be fogtam de ha a hangyára vagy kíváncsi gondolom😉

 3. Márton Vichnalek

  A második évben nagyon beindulnak adjatok neki sok bogarat (én lisztkukacot adok nekik) és nagyon nagyra fog nőni a kolónia! Én nem innen vettem hanem be fogtam de ha a hangyára vagy kíváncsi gondolom😉

 4. Mihalik Roland (verified owner)

  A mai napon megérkezett a királynőm, köszönet érte!

 5. Csani

  Kicsit érzékenyek a fényre de könnyen tartható faj

 6. Futó Béla (verified owner)

  Ma megérkezett a királynő a két dolgozójával, pár bábbal, lárvával és petével. Még frissiben, ha már a mai napjuk úgyis olyan zaklatott volt, áttettem őket egy új kémcsőbe. Nem volt olyan egyszerű mutatvány, mint a videókon… de sikerült. 😀
  Köszönet érte, ja és a Hangyahatározó is király! 😉

 7. Balázs (verified owner)

  Épségben megkaptam a hangyát, voltak mellette peték, lárvák is. Szépen rendezgeti őket, nem zavartatja magát ha éppen rákukkantok, nem félős típus.
  Jó választás volt első hangyának.

 8. Antz

  Eddig 4 dolgozója van, és szerintem az egyik legjobb hangyafaj! Méretükhöz képest kissé felénkek. (kivéve a királynőt, akit nehezen tudnak rávenni a mozgásra)

 9. tothbalogbence

  könyen tartható hangya faj azt ajánlom agyatok sok rovartáplálékotnekik (én liszt kulacot szoktam nekik adni ajálom mindenkinek ajánlom

  innen is megszeretném köszöni a cucokat Bakosi Ádám

 10. M. Kende

  nagyon szívósak és sok rovar táplálék kell nekik

 11. Koga (verified owner)

  Első hangyafajom. Választásom a kritkák, és a nagyobb méretűk, na meg az egységes szinezetük miatt esett rájuk (tehát nem gondoltam túl az első választásomat).
  Tél végén rendeltem azóta számításaim szerint kb. 70 dolgozó születhetett, mivel sajnos páran a hónapok alatt elhúltak, de még mindig ötven feletti a populációjuk.
  Mivel az én kolóniám nem túl mozgékony, ezért lassacskán áttérek valami fürgébb fajra; ráadásul szerintem eszméletlen lusták, se fényben, se sötétben nem igazán mozdulnak, csak 1-2 dolgozó.
  Mint jeleztem, számomra az egyszerűségük (és ezalatt a színüket is értem) tette vonzóvá őket; de azért ha újra kezdhetném, lehet hogy elsőre nem ezt, hanem valami messor fajt vásároltam volna.
  Köszönöm Bakos úrnak a hangyákat, és a hozzájuk rendelt klassz formikáriumokat is.

 12. levi (verified owner)

  én most költöztettem őket (2023 03 19) egy szivacsos formikáriumba szinte egyből beköltöztek . Csak ajánlani tudom kezdőknek

 13. N.Mátyás G.

  Én és az apukám találtunk ilyen hangyát.Mégis én találtam előszőr, de apukámnak már van egy bábja meg egy nagy lárvája, nekem pedig peték és kislárváim vannak. Ajánlom a nagy jószágot.

 14. Dávid Zalán

  3 hete van meg nagyon sok Petét rakot imád om

 15. Alexa Pál Zalán (verified owner)

  Nekem egy királynőm van ebből a fajból rendeltem naponta rak petét egy kicsit korán kezdtem a hangya tartást 9éves vagyok de attól még jól megy😉

 16. Kajafun

  Régebben már rendeltem itt hamvas lóhangyákat, azok nagyon jól elvannak.
  Egy hete pedig bejött a hideg és kimentem fáért. Hát nem ott kempelt egymagában a fa alatt egy ilyen királynő? Még lárvái sem voltak. Behoztam, elővettem a hamvasék kémcsövét és beletettem. Igy egy hét után, 7-8 lárvát gondozgat már. 🙂 Kapott egy kis mézet és a meleg hatású lámpám alatt nézegetem napközben és mozog ide-oda, szóval nem lusta mint másoknál. 🙂
  Rendelek is neki valami formit. 😛

 17. Levi

  Hatalmas dolgozók és éppezért jólmegfigyelhető a kolónia élete. Sajnos nagyon lassan fejlődő faj.

 18. Gábor Benkő (verified owner)

  Gyorsan megèrkezett a királynő egy dolgozóval, petèkkel, bábokkal 😁 nagyon gondosan, figyelmesen csomagolva! Köszönöm szépen!!!

Add a review

Your email address will not be published.

Sütik

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön ezt tudomásul veszi.