ANTSITE.EU

Check the antsite!

Cerapachys sulcinodis

magyar neve: indokínai párduchangya
: 13 mm (monogyn)
🐜: 9 – 10 mm
🍽️: méz + rovarok
💧: 50 – 80%
🌡️: 22 – 26°C
❄️: –

Clear

Cerapachys sulcinodis

Description

Nagy méretű, talajban fészkelő, önálló államalapítású, egykirálynős (monogyn), ázsiai hangyafaj. Angol nyelvterületeken “army ants”-nek nevezik, amit “katona hangyának” lehetne fordítani. Gyakran támadják meg hosszú menetoszlopokban más hangyák fészkét, ahonnan lárvákat rabolnak. Az értékes zsákmányból táplálkozik később az egész kolónia. Erős harapásuk mellett fullánkjukkal védekeznek. Megjelenésük meglehetősen egyedi, a királynő és a dolgozók egyaránt nyúlánk testalkatúak és fényesfekete színűek. Magas páratartalmat igényelnek, talajnak ezért kókuszrostot vagy tőzeget javaslunk, ami megköti a párát. A talajba telepíthetünk ugróvillásokat és ászkarákokat is, hogy segítségükkel megelőzhessük az atkák elszaporodását. Elfogyasztanak azonban darabolt rovarokat is, ezt bármilyen méretben adhatunk nekik, emellett mézesvízzel, cukrosvízzel vagy mézes-cukros vízzel etessük őket 2-3 naponta. Nem képesek mászni az üvegen és a csúszós felületeken, viszont magas páraigényük miatt nem ajánlott nyitott terráriumban tartani őket, mert azok könnyebben kiszáradnak, mint a teljesen zártak. A kolónia indítása királynőről nehézkes, kisebb csapattal valamivel egyszerűbb, de még kevés ismeretünk van róla, ezért nem tartozik az egyszerűen tartható fajok közé! Csak tapasztaltaknak ajánlott hangyafaj! 

Etetés: Mézzel és darabolt rovarokkal.

Szaporodás: A kolónia kezdetben lassan szaporodik, nehezen indul el, de a harmadik évben már elérhetik a 100 dolgozós egyedszámot. A kifejlett kolónia mindössze néhány száz egyedből áll.

Teleltetés: Trópusi faj, teleltetést nem igényel.

Additional information

Tartási nehézség

Habitat

Államforma

Kolóniaméret

Dolgozóméret

Dolgozó kasztok

Élelemigény

Páraigény

Wintering

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Cerapachys sulcinodis”

Your email address will not be published.

Sütik

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön ezt tudomásul veszi.